Jaarrekening 2018 overheids-nv Buskabaai nu pas bij Staten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ontginning en daarmee sanering van het asfaltmeer verloopt, althans tot voor kort, niet zoals contractueel overeengekomen. Dat leest het Antilliaans Dagblad in de pas recentelijk aan de Staten aangeboden jaarrekening 2018 van Buskabaai nv.

BuskabaaiHet jaarverslag 2018 van de overheids-nv die belast is met het beheer en de schoonmaak van het asfaltmeer werd begin deze maand naar het parlement gestuurd. Dat is gebeurd door het ministerie van Algemene Zaken, zo constateert deze krant. Zo’n drie jaar te laat.
Uit de ‘paper trail’ blijkt overigens dat ruim een jaar geleden, op 25 oktober 2021, de jaarcijfers werden ondertekend door de toenmalige raad van commissarissen (RvC), een dag later gevolgd door de accountant van Grant Thornton Curaçao. Waarom de jaarstukken nu pas het parlement bereiken, wordt in het aanbiedingsdocument van het ministerie van premier Gilmar Pisas (MFK) niet toegelicht.
Buskabaai is een relatief klein overheidsbedrijf. Volgens de laatste jaarrekening zijn er slechts gemiddeld tweeënhalf tot drie fulltime medewerkers actief. De doelstelling is wél van groot belang voor Curaçao, namelijk het opruimen van de teer die daar gedurende de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is gedumpt. Dat was in verband met productie in de hoogste versnelling van kerosine en andere brandstof ten behoeve van de geallieerden in de strijd tegen Duitsland.
Driekwart eeuw verder verloopt de sanering veel trager dan verwacht. Deze krant leest in de documenten dat Buskabaai zelfs ‘nog altijd overweegt’ een rechtszaak te beginnen tegen Asphalt Lake Recovery nv (ALR) omdat de geruimde hoeveelheid ver onder het overeengekomen minimale volume zit.
Contractueel is in september 2017 bepaald dat minstens 75.000 ton per jaar zou worden geruimd, maar de gerealiseerde hoeveelheid bedraagt slechts zo’n 20.000 ton. Het is niet geheel duidelijk om welke periode het gaat, maar vermoedelijk betreft het hier het jaar 2018. Bij de ondertekening van het contract werd uitgegaan van een uitvoeringsperiode van vijf jaar.
De inkomsten van Buskabaai bestaan uit de uitgraving en verwijdering van het asfalt. De uitonderhandelde prijs per ton is 18 dollar, terwijl die eerder 15 dollar bedroeg. Een snelle rekensom van de redactie leert dat dit bij 20.000 ton zo’n 360.000 dollar oplevert, maar bij realisatie van de afgesproken minimale hoeveelheid van 75.000 ton zou het gaan om 1.350.000 dollar.
Buskabaai heeft een leaseovereenkomst met ALR voor een gebied van 6.700 vierkante meter tegen een prijs van 2,80 dollar per vierkante meter. ALR heeft daarvoor het exclusieve recht om de bitumenresten te ontginnen.


Verliezen in 2017 en 2018
De overheids-nv, vernoemd naar de gelijknamige baai in het Schottegat, heeft in het meest recent bekende boekjaar, 2018, een verlies geleden van bijna 231.000 gulden. Dat verlies is geringer dan een jaar eerder, want dat werd afgesloten met ruim 1,1 miljoen in de min.
Hoewel er in 2018 meer werd verdiend aan ‘asphalt recovery’, namelijk ruim 516.000 gulden tegen nog 454.000 in 2017, waren het vooral de veel hogere kosten in het voorgaande jaar waardoor het exploitatieverlies groter was. Zo is er in 2017 bijna negen ton betaald aan consultants (‘professional fees’) en waren ook de kantoorkosten een stuk hoger.
Al met al kost Buskabaai zo’n 716.000, waarvan 132.000 aan personeelsuitgaven en 328.000 aan ‘supervision and fees’. Dat was in 2018. In dat jaar werd 111.000 besteed aan consultants.
Buskabaai heeft per ultimo 2018 een balanstotaal van 17,2 miljoen gulden. Van de activa staat het land/terrein waarover het overheidsbedrijf beschikt voor 13 miljoen in de boeken.
Buskabaai nv werd in oktober 1985 opgericht. Het is tegenwoordig gevestigd aan de Dokweg (voorheen in Pos Cabai Office Park). De huidige top bestaat volgens het Handelsregister uit directeur/bestuurder Ramses Martina en de commissarissen Heinrich de Windt (president-commissaris) en Rygane Manuel.
Overigens kreeg Buskabaai over 2018 een accountantsverklaring met beperking van Grant Thornton. Registeraccountant Marisol Roosberg schrijft dat er onzekerheid bestaat over een bedrag van circa 788.000 gulden op de balans, omdat de daarvoor ondersteunende papieren ontbreken.
In de tijd dat de jaarstukken van 2018 werden afgetekend was Franklin Angelista voorzitter van de RvC en speelde Karel Tujeehut als gedelegeerd technisch commissaris een belangrijke rol in het dagelijks management.
Bij de voornaamste partij waar Buskabaai zaken mee doet, Asphalt Lake Recovery (ALR), opgericht in 2006, staan momenteel de in Rotterdam geboren Johannes Jansen als directeur en de Curaçaoënaar Jason Debrot als procuratiehouder vermeld in het register van de Kamer van Koophandel.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.