‘Binnen CGOA te groot verschil van mening over 12,5%’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vakbondsleider Amado Vilchez binnen de groep van zes vakbonden Bloke di 6, stelt tegenover deze krant dat de regering en de vakbonden het niet met elkaar eens zijn binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) en dat daarom het proces gestart is voor arbitrage.

bondenBloke di 6 eist terugdraaien van de 12,5 procent inkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket van ambtenaren en gelijkgestelden en ook dat de door Nederland gestelde voorwaarde wordt losgelaten. Die voorwaarde is dat de 12,5 procent inkorting pas teruggedraaid kan worden als de Wet normering topinkomens (WNT) is aangenomen. Dit wetgevingsproces is er echter een van lange adem en directeuren van overheids-nv’s en stichtingen lijken weinig bereid hun topinkomens te verlagen naar een in de wet vastgesteld maximum. Hoewel de regering dus wel een afbouwplan heeft voor de 12,5 procent inkorting en dit ook in de begrotingen van 2023 en 2024 is opgenomen, hebben de bonden er geen vertrouwen in dat dit doorgaat omdat aanname van de WNT op zich laat wachten.
Vilchez legt tegenover deze krant uit dat de regering een inzetbrief heeft gestuurd naar het CGOA en dat de bonden verenigd in de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) ook een standpunt op papier hebben gezet. De standpunten staan lijnrecht tegenover elkaar, want, zo stelt Vilchez: ,,Wij zijn van mening dat de inhoud van de inzetbrief niet voldoet aan nationale en internationale (arbeids)wetgeving. Je kan je afvragen of met de gestelde voorwaarde niet getornd wordt aan het zelfbeschikkingsrecht van Curaçao. Als de voorwaarde getoetst wordt aan het lokaal en internationaal recht dan kan deze naar onze mening de toets niet doorstaan.”
Volgens Vilchez moet er nog een interne procedure doorlopen worden met betrekking tot het inboeken van de ingebrachte stukken door de regering en de CCvV. Daarvoor moeten deze brieven ook getekend worden door de voorzitter van het CGOA, Richard Begina of zijn plaatsvervanger Antonio Hernandez en ook door de voorzitter van de CCvV, Frensel Josefina van onderwijsbond Sitek. Als eenmaal het arbitragetraject is gestart, dan heeft deze commissie tien dagen de tijd om met een advies te komen, volgens de vakbondsman.

De wet erop naslaand blijkt de procedure officieel als volgt te moeten verlopen: als een van de partijen meent dat het overleg niet tot een uitkomst zal leiden die de instemming van alle partijen zal hebben (binnen CGOA moet altijd consensus bereikt worden), brengt zij dat oordeel binnen tien dagen schriftelijk ter kennis van de voorzitter. Deze belegt hierover binnen twintig dagen een vergadering. In die vergadering wordt nagegaan of advies moet worden ingewonnen van een onafhankelijke advies- en arbitragecommissie.

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.