In februari 2023 kan parlementaire enquête starten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een besloten vergadering van de Statencommissie parlementaire enquête HNO (Hospital Nobo Otrobanda, tegenwoordig Curaçao Medical Center) is het adviesbureau Deloitte deze week geselecteerd om het traject te gaan trekken.

F01 Deloitte HNO enquêteDat wordt door voorzitter Eduard Braam (MFK) tegenover het Antilliaans Dagblad uitgelegd. Er waren drie offertes ingediend, ook nog door Ernst & Young (EY) en Goede Consultants, voor het maken van een procesbeschrijving met een stappenplan oftewel een ‘roadmap’.

,,Deloitte moet nu komen tot een rapport met daarin precies de te ondernemen stappen en acties om de hele parlementaire enquête te kunnen uitvoeren”, aldus Braam. Hoeveel dit de gemeenschap gaat kosten wil hij niet aangeven; noch de kosten voor het opstellen van het stappenplan, noch de kosten van de uitvoering van de hele enquête.

Eerder schreef deze krant dat op de Statenbegroting voor de parlementaire enquête een bedrag was uitgetrokken van een miljoen gulden. Dit bedrag is vorig jaar (2021) deels ongebruikt gebleven en heeft deels een andere bestemming gekregen. Zo is 450.000 gulden gebruikt voor het betalen van nog openstaande utiliteits- en telecommunicatierekeningen van de Staten.

Volgens de voorzitter van de commissie heeft Deloitte nu twaalf weken de tijd om het hele stappenplan uit te werken. ,,Ik veronderstel dat dit in januari geaccordeerd kan worden en vervolgens in februari met de enquête begonnen kan worden.”

Op de vraag of de kosten opwegen tegen wat het onderzoek moet gaan opleveren, antwoordt Braam dat het belangrijk is antwoord te krijgen op vragen met betrekking tot de plannen indertijd voor een nieuw ziekenhuis, de bouw en de transitie.

,,De uitkomst heeft tot doel dat we leren van onze fouten, en we deze in de toekomst niet opnieuw begaan. Verder kan uit het onderzoek komen dat er mogelijk sprake is van misstanden die kunnen leiden tot een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM).”

Het is echter ‘niet de opzet om schuldigen aan te wijzen en oude koeien uit de sloot te halen’, vervolgt het Statenlid voor regeringspartij MFK. ,,Het onderzoek is ook geen politieke heksenjacht. Het waarheidsbevindingenonderzoek is de moeite waard en moet antwoord geven op de maatschappelijke discussie die rondom het ziekenhuis gevoerd wordt. De waarheid moet op tafel komen. Waarom heeft het zoveel méér geld gekost en wat is er misgegaan in dit traject?”

Deloitte Consulting op Curaçao doet deze opdracht samen met Deloitte Nederland.

Proces loopt vanaf 2018
De Staten zijn in april 2018 opgedragen een enquêtecommissie in te stellen. Toen al voorspelde de toenmalige Statenvoorzitter, Junior Millerson (PAR): ,,Voordat een parlementaire enquête naar de meerkosten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) werkelijk van start kan gaan, moet een langdurig proces worden doorlopen.”

In maart 2019 gingen de Staten akkoord om de enquête ook echt te gaan uitvoeren.
Braam legt uit dat er al veel documenten op tafel liggen, maar dat een plan van aanpak tot nu toe ontbreek De voormalige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) telde onlangs maar liefst 29 documenten.

In augustus van dit jaar deed Braam nog het verzoek aan de Staten om het werk van de commissie te verlengen tot 12 augustus 2023 omdat de resterende tijd niet voldoende was om zo’n omvangrijk onderzoek voor te bereiden. Na de laatste verkiezingen werd een nieuwe enquêtecommissie op 12 november 2021 ingesteld voor aanvankelijk een periode van negen maanden. Uit de beschikking van 12 november 2021 blijkt dat de Staten duidelijkheid willen krijgen over ‘de zwaktes, sterktes, dilemma’s en leemtes in het (bestuurlijk) optreden’ en bovendien dat verantwoording aan het Curaçaose parlement moet worden afgelegd ‘over de uitvoering van de bouw en transitie van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

In 2018 hadden de toenmalige PNP-Statenleden in de oppositie geen fiducie in een parlementaire enquête. ,,Een enquête zal niets anders worden dan een dure show waarbij bepaalde politici hun grieven jegens anderen kunnen uiten zonder oplossingen aan te dragen”, zo werd toen aangevoerd.

In december 2019 werd er een Statencommissie parlementaire enquête ingesteld, maar deze hield op te bestaan vanwege de verkiezingen en nieuwe Statensamenstelling.

In 2019 kwam ook een ‘Definitief Rapport Tijdelijke Commissie voorbereiding onderzoek (HNO)’ uit. Deze commissie stelde toen voor de parlementaire enquête in vier fasen op te delen, namelijk literatuur- en dossieronderzoek en daarna verhoor van getuigen en deskundigen die volgens een van tevoren opgestelde vragenlijst worden ondervraagd.

In een bijlage noemt de Tijdelijke Commissie 44 namen van ‘mogelijke getuigen’. De derde fase is de rapportagefase en in de vierde fase wordt het onderzoek afgerond. ,,Al deze documenten zijn aan Deloitte gegeven die er nu een eenduidig plan voor gaat schrijven”, zo licht Braam hier nog over toe.

In de huidige enquêtecommissie zitten nu zes Statenleden. Behalve voorzitter Braam zijn dat Gwendell Mercelina (PNP), Giselle Mc William (MAN), Ana-Maria Pauletta (PAR), Rennox Calmes (Trabou pa Kòrsou) en Michelangelo Martines (KEM).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.