‘Stapsgewijs staken’ bij langer uitblijven van huisartsenpost en vergoeding nachtdiensten
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) krijgt drie weken de tijd om nu eindelijk ‘concrete stappen’ te zetten voor het oprichten van een huisartsenpost (HAP) die de zogeheten ANW-diensten (avond-, nacht- en weekenddiensten) van huisartsen zal overnemen. En dit tegen een adequaat tarief.
Zo niet, dan zullen de huisartsen deze diensten buiten de reguliere tijden om ‘stapsgewijs staken’, zo schrijft de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) in een brief die gisteren aan de minister werd overhandigd. Het Antilliaans Dagblad kreeg deze brief in handen.
Tot nu toe zorgen de huisartsen voor eerstelijns ANW-zorg ‘zonder daarvoor maar één cent betaald te hebben gekregen’. De maat is echter vol. De CHV spreekt de hoop uit dat het niet zover hoeft te komen dat de huisartsen de avond-, nacht- en weekenddiensten geleidelijk zullen stoppen en dat partijen tot afspraken kunnen komen. CHV stelt daarvoor wel een ultimatum en wil binnen de ‘gestelde maximumtermijn van drie weken’ een inhoudelijke reactie van Pietersz-Janga.
Zelfs spreekt het bestuur van de CHV van een ‘brandbrief’ om ‘een laatste poging te doen’ om de bewindsvrouw ‘te bewegen’ tot het maken van concrete afspraken binnen een redelijke termijn voor het oprichten van een huisartsenpost die de ANW-diensten gestructureerd zal overnemen.
,,Daarbij geeft het bestuur u mee dat het conform artikel 25 lid 1 van de Staatsregeling de taak van de overheid is om maatregelen te treffen ter bevordering van de volksgezondheid. Daaronder valt ook het garanderen van eerstelijns ANW-zorg”, schrijft voorzitter Jerry Semper.
Het CHV-bestuur is steeds bereid geweest om samen met de minister van Gezondheid tot een werkbare oplossing te komen. De vereniging heeft daartoe naar eigen zeggen meerdere scenario’s aangedragen en uitgewerkt. ,,Het bestuur wordt echter steeds aan het lijntje gehouden.”
Versterking van de eerstelijnszorg is noodzakelijk. Het geduld van de beroepsgroep is nu op. Het uitblijven van ondersteuning en een besluit van minister Pietersz-Janga met betrekking tot de reorganisatie van de ANW-zorg ‘is niet acceptabel’.
De brief van CHV merkt verder op dat uit de in opdracht van de overheid verrichte onderzoeken, waaronder het Taskforce-rapport, blijkt dat een verschuiving van de tweedelijnszorg (specialistische zorg) naar de eerstelijnszorg (de minder gespecialiseerde hulpverlening) wenselijk en onvermijdelijk is. ,,Hierdoor wordt de druk op de huisartsen alleen maar hoger, terwijl de totale huisartsenbezetting reeds onvoldoende is om in deze zorg te voorzien.”
Het is, schrijft Semper, dan ook des te belangrijker dat de minister overgaat tot het nemen van actie door het oprichten van een HAP om zodoende in de zorg in de eerstelijnszorg te blijven voorzien.
Kwestie huisartsenpost speelt al langer
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.