Van onze correspondent
Den Haag - In de Rijksministerraad (RMR) is gisteren gesproken over het plotseling schrappen van de tweede dagelijkse vlucht van KLM naar Curaçao in een groot deel van het winterschema. Curaçao krijgt daardoor te maken met een onverwachte, flinke economische tegenvaller en wil dat het Nederlandse kabinet intervenieert.

klmNa de RMR zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties dat is afgesproken dat een ontmoeting tussen premier Gilmar Pisas en de hoofddirectie van KLM zal worden gefaciliteerd. ,,We zullen dat nauwgezet volgen.”
Op de vraag van deze krant of de Nederlandse regering als aandeelhouder druk kan uitoefenen op KLM, antwoordde ze dat KLM een zelfstandig bedrijf is. ,,We zijn wel aandeelhouder, maar we kunnen niet zeggen waar ze heen moeten vliegen. We kunnen wel gesprekken tot stand brengen. Ik hoop dat die goed verlopen.” Voor het faciliteren van de gesprekken zal het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de KLM laten weten dat Curaçao graag in gesprek wil.
Dat Curaçao eventueel een eigen maatschappij zou willen oprichten nam de staatssecretaris voor kennisgeving aan. ,,Daar hebben we niet over gesproken.” Op korte termijn zal het sowieso niets aan de situatie veranderen, omdat dit niet eenvoudig is, voegde ze eraan toe.
Van Huffelen is niet te spreken over de uitkering van de gratificatie door Curaçao, zonder toestemming van de RMR, aan ambtenaren die 12,5 procent zijn gekort op hun arbeidsvoorwaarden. Ook de andere landen zijn bezig de korting deels op eigen houtje terug te draaien, al heeft Sint Maarten achteraf groen licht gekregen van het Cft voor uitkering van vakantiegeld.
,,De afbouw van de 12,5 procent was verbonden aan voorwaarden, namelijk dat dit binnen de begroting zou plaatsvinden en dat de wet op de topinkomens moest zijn ingevoerd.” Aruba is daar verder mee, maar zeker Curaçao schendt nu de afspraken. ,,Dat is pijnlijk, want afspraken moeten gehonoreerd worden.”
Het gaat er niet om dat Nederland streng wil zijn, aldus Van Huffelen. ,,Het is belangrijk dat de overheidsfinanciën op orde zijn, dat er geen schulden worden opgebouwd, waardoor je rente moeten betalen in plaats van geld te kunnen besteden aan investeringen.” Gevraagd hoe Nederland daarop reageert, gaf de staatssecretaris enigszins cryptisch aan dat die reactie ‘de komende tijd’ duidelijk zal worden.
Een ander punt dat in de RMR is behandeld is de afvaardiging naar de klimaattop in Egypte volgende maand. Er is gesproken over de gevolgen van de klimaatcrisis voor kleine eilandstaten, de Small Island Development States (SIDS). Er zal voor gezorgd worden dat de inbreng die van belang is voor de Cariben, zoals de stijging van de zeespiegel, de gevolgen voor de natuur (koralen) en de toenemende orkanen, voor het voetlicht worden gebracht. Maar er gaan geen mensen uit het Caribisch gebied mee in de Nederlandse delegatie. Dat is logistiek ook moeilijk gaf Van Huffelen aan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.