Zes vakbonden eisen onder andere intrekking 12,5%

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Verschillende vakbonden, zes in totaal die zich de ‘bloke di 6’ noemen, vergaderen vandaag vanaf 8.00 uur onder werktijd.

PFWC,,Alle werknemers, zowel leden als niet-leden zijn welkom zodat we samen eisen om ons zo snel mogelijk onze 12,5 procent terug te geven, wat meer is dan alleen het vakantiegeld. Het gaat hier om de loontrede waar we recht op hebben, de indexering gerelateerd aan de inflatie en de lumpsum (eenmalige uitkering voor degene die al aan het salarisplafond zit)”, schrijft onderwijsvakbond Doen in een oproep.
Ook de bond voor niet-onderwijsgevenden STSK doet mee en verder nog de ambtenaren vakbond Abvo, de politiebonden NAPB en SAP en de bond voor douanepersoneel STrAF. ,,Alle werknemers in de openbare sector en het onderwijs, zowel leden als niet-leden, worden opgeroepen voor een gezamenlijke algemene vergadering in het gebouw van de PWFC op het Isla-terrein”, zo wordt nog eens herhaald.
De bonden vinden dat er met één maat gemeten moet worden. Onder het kopje ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, schrijft de onderwijsbond: ,,De overheid heeft de 12,5 procent niet toegepast op de overheids-nv’s noch op de overheidsstichtingen, dus wij willen gelijke behandeling. De regering doet er niets aan om ons op tijd onze 12,5 procent terug te geven, en wij staan dit stilzwijgend toe. Basta. Genoeg. Kom samen ons sociale recht en gelijke behandeling opeisen. Iedereen op naar PWFC.”
De onderwijsgevenden spreken samen af in de schoolpauze op het werk terug te zijn ‘om het normale lesrooster na de pauze door te laten gaan’. De oproep besluit met: ,,Collega, met je aanwezigheid geef je een signaal af dat je de 12,5 procent en alle tekortkomingen in het onderwijs beu bent.”
De ‘vergadering onder werktijd’ vindt plaats ondanks de aankondiging van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) om de korting van 12,5 procent af te bouwen. Er wordt in de begroting 2023 van het Land, 21,7 miljoen gulden uitgetrokken voor vakantie-uitkering (6 procent) aan ambtenaren, Statenleden en ministers. Van dit bedrag is 16,8 miljoen vakantie-uitkering voor ambtenaren en 4,9 miljoen voor het onderwijzend personeel.
Uit de meerjarenbegroting wordt duidelijk dat in 2024 een aanvullend bedrag vereist is van 58,3 miljoen gulden, gevolgd door 65,6 miljoen in (verkiezingsjaar) 2025 en 84,1 miljoen in 2026.
De 12,5 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket van personeel in de (semi)publieke sector werd in 2020 ingevoerd in ruil voor liquiditeitssteun uit Nederland in verband met de coronacrisis. Curaçao koos ervoor deze 12,5 procent op te bouwen uit het bevriezen van de indexering en loontrede, 3 procent lumpsum, vakantie-uitkering en inkorting vakantie-uren (lees: vakantiedagen).
Om dit terug te draaien is in de Nederlandse Rijksministerraad de eis gesteld dat eerst de regeling normering topinkomens van kracht moet zijn. Dat laat op zich wachten. De Staten hebben hier eerst verschillende experts voor uitgenodigd in de Staten. De vergadering over het wetsvoorstel zelf moet nog plaatsvinden, eerst in een centrale commissievergadering en dan in een openbare Statenvergadering.
Verder moet het geld ook beschikbaar zijn op de eigen begroting. Een derde voorwaarde is dat de inkorting van 25 procent voor politici vooralsnog intact blijft.

Onrust en onzekerheid op scholen

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.