ADC factureert volgens CMC teveel; op 16 september overleg
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) en het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) zijn nog niet uit het dispuut over de facturering. Daarover wordt volgende week (16 september) vergaderd. Dat heeft Gilbert Martina, directeur van het CMC, in de Staten naar voren gebracht.
Met cijfers bracht hij in zicht dat in 2020 en 2021 volgens het CMC voor een bedrag van 9,4 miljoen gulden teveel gefactureerd is door ADC. ,,Dat heeft geleid tot de nodige spanning en frictie en is ook de reden dat we hebben gezegd dat als we geen gehoor krijgen, we de dienstverleningsovereenkomst opzeggen. Er is op dit moment ook nog twijfel over een bedrag van 1,4 miljoen gulden aan facturen en 2022 moet nog onderzocht worden”, aldus Martina.
Ter vergelijking stelt hij dat ten tijde van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) een bedrag van 14 à 15 miljoen gulden in rekening werd gebracht door het laboratorium. Nu is in de jaren 2020 en 2021 respectievelijk 26,4 en 29,4 miljoen gulden gedeclareerd. Zelfs na correctie, dus aftrek van wat CMC claimt als teveel gefactureerd, zijn de rekeningen hoger, namelijk over 2020 en 2021 respectievelijk 19,4 en 25,5 miljoen gulden. Overigens zijn deze kosten voor 85 procent van patiënten die de Basisverzekering ziektekosten (bvz) hebben via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Martina legt uit dat CMC tijdens de coronapandemie erachter kwam dat de rekeningen van het ADC niet klopten. ,,We kregen een factuur van een patiënt op de intensive care van 148.000 gulden, alleen aan laboratoriumkosten. Toen hebben we onderzoek laten doen en ontdekten we dat bepaalde facturen niet goed waren. De ontdekking deden we voor het eerst in november 2020. Daar hebben we ook een onderzoek naar laten doen en een rapport over.”
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt er in het rapport kort het volgende over: ,,Het laboratorium is op afstand geplaatst van het CMC. Sindsdien is er sprake van een kostenstijging.”