Commentaar CMC niet meegenomen in rapport
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft niet al het onderzoek kunnen uitvoeren zoals afgesproken was in het Landspakket, tussen Nederland en Curaçao.
Dit heeft de directeur van het Curaçao Medical Center (CMC), Gilbert Martina, in de Staten naar voren gebracht. ,,Er was afgesproken dat er een analyse gedaan zou worden van de bekostigingssystematiek en van de tarieven van de tweedelijns zorg. In oktober-november vorig jaar is NZa begonnen met een herijking en een doelmatigheidsonderzoek om te kijken hoe efficiënt het CMC werkt. In januari-februari geeft de NZa aan dat het doelmatigheidsonderzoek niet makkelijk uit te voeren is omdat in Nederland een ander bekostigingssysteem wordt gebruikt, namelijk de Diagnose Behandelcombinatie (DBC). DBC omvat alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen, van het eerste consult tot en met de laatste controle en hier wordt vervolgens een prijskaartje aan gehangen. Op Curaçao wordt echter gedeclareerd op verrichtingen en daardoor kon de NZa geen vergelijking maken. NZa heeft verder ook niet gekeken naar de kostprijs van het CMC maar naar het budget”, zo legt de directeur uit.
Behalve dat de NZa volgens Martina niet het volledige onderzoek heeft uitgevoerd kwam er uiteindelijk een rapport op tafel dat vanwege de gebruikte formulering ‘erg subjectief overkwam en een verkeerde perceptie zou kunnen creëren’.
Volgens Martina’s uitleg was CMC object van onderzoek en is alle informatie daarvoor aangeleverd. CMC kreeg het rapport voor een review. ,,We hebben hierna geadviseerd om het rapport aan te passen en als de NZa dit niet wenste om dan het rapport integraal te publiceren met de reactie van het CMC erbij, zodat er inzichtelijk wordt gemaakt dat er sprake is geweest van hoor en wederhoor. De NZa heeft ervoor gekozen dit niet te doen en het rapport aangepast gepubliceerd.”
Het rapport ligt nu bij de pers en Martina raadt de Statenleden aan het op te vragen bij de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga (MFK) die de opdrachtgever is.
De CMC-directeur benadrukt met klem dat er geen sprak is van manipulatie van de kant van CMC voor wat betreft de inhoud van het rapport. ,,Dit zou in de wandelgangen gezegd worden maar wij distantiëren ons hiervan, want in het proces van hoor en wederhoor heb je het recht om als object van onderzoek een reactie te geven en dat hebben we gedaan. NZa had ervoor kunnen kiezen onze reactie mee te nemen, maar dat is niet gebeurd.”