Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Leverancier BearingPoint zou de nieuwe systemen voor de Curaçaose Belastingdienst binnen achttien maanden implementeren. Inmiddels loopt het implementatietraject al meer dan vijf jaar en zijn lang niet alle (deel)producten geleverd.
,,Conform de leverancier is circa 72 procent van het totale eindproduct opgeleverd aan de eindgebruiker van MTS voor het uitvoeren van gebruikersacceptatietests”, waarbij MTS staat voor Multi Tax Solution. Van implementatie van Multi Collection Solution (MCS) is zelfs nog helemaal geen sprake.
Dat leest het Antilliaans Dagblad in het ‘Rapport inzake onderzoek BearingPoint-projecten bij de Belastingdienst Curaçao’ van Soab (Stichting Overheidsaccountantsbureau). Soab heeft op verzoek van de zittende minister van Financiën een onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop het traject tot gunning van de opdracht voor het bouwen van een nieuw ICT-systeem voor de Belastingdienst Curaçao tot stand is gekomen en ook naar hoe de ontwikkeling en implementatie van deze systemen en de algehele projectadministratie hiervan in de afgelopen jaren is verlopen.
In oktober 2015 - nu bijna zeven jaar geleden - was bij de Inspectie der Belastingen, naar aanleiding van een aanbestedingstraject voor de Nieuwe Belastingorganisatie Curaçao (NBC), gestart met het project NBC-IT, namelijk om te komen tot de invoering van een nieuw heffingssysteem, de genoemde Multi Tax Solution (MTS). Bij de Landsontvanger zou in een later stadium de Multi Collection Solution (MCS) hieraan worden toegevoegd, om te komen tot een geïntegreerd systeem voor de belastingheffing.
,,Met BearingPoint, de leverancier van de systemen, was overeengekomen dat de MTS binnen achttien maanden na aanvang, geïmplementeerd zou worden. In de praktijk zijn eerst in maart 2021 de eerste modules van dit systeem live gegaan. Van implementatie van MCS is er nog geen sprake”, schrijft Soab.
De problemen die de minister van Financiën ervaart als eindverantwoordelijke voor de Belastingorganisatie, is dat deze ICT-projecten ‘veel duurder’ worden dan gepland, ‘meer tijd vergen’ dan gepland en daarbij ‘niet het (volledig) gewenste resultaat’ opleveren.
Over de kosten meldt het rapport dat vooraf ruim 15 miljoen gulden was overeengekomen voor de realisatie van de ICT-oplossing. Over zowel de oorspronkelijke overeenkomst als de nadere overeenkomst genomen is - conform de administratie van het Land - een bedrag van 13,6 miljoen betaald aan BearingPoint.
De betaling van de facturen ‘is niet altijd soepel verlopen’, aldus Soab. Vanuit Financiën is betaling, op advies van het project, meerdere malen aangehouden. Dit heeft voor het eerst in 2016 plaatsgevonden vanwege de opgelopen vertragingen en in afwachting van de vereiste functiepuntenberekeningen door de leverancier.
Als gevolg hiervan heeft heronderhandeling plaatsgevonden, waarbij in 2017 de nadere overeenkomst tot stand kwam. Een tweede aanhouding was in 2021, op advies van de projectmanager, wegens de beperkte functionaliteit (door de projectmanager geschat op 26 procent), die tot op dat moment was geleverd door BearingPoint.
Ondanks de twee genoemde aanhoudingen zijn alle overige facturen van de leverancier betaald. Feitelijk heeft het Land, met uitzondering van de afgesproken retention fee van 5 procent, de volledige kosten voor implementatie van zowel MTS als MCS betaald aan BearingPoint.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.