FKP-directeur: De overheid heeft geen geld
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Arthur Con, directeur van de Fundashon Kas Popular (FKP) heeft gisteren in de Staten aangegeven dat er meer huizen gebouwd moeten worden voor mensen die onder het bestaansminimum leven en alleen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning met huursubsidie.
,,Van de 8.000 personen die op de wachtlijst staan bij FKP leeft 80 procent onder het bestaansminimum. Op dit moment bouwt FKP maar 100 woningen per jaar. We hebben meer terreinen nodig waar lage rente over betaald hoeft te worden en waarbij het liefst de overheid zorgt voor de infrastructuur. Maar het probleem is dat de regering geen geld heeft voor huursubsidie. Er staan op dit moment twintig woningen leeg aan de Monchiweg. Die zouden we voor de lage inkomens zo gevuld hebben, maar de regering zegt dat er geen geld is voor huursubsidie”, aldus Con. Overigens is er volgens de directeur wel een nieuw toewijzingsbeleid in de maak.
Over de financiën zei minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK) gisteren in de Staten: ,,In de Staten en als land moeten we prioriteiten gaan stellen. Als we meer mensen een betaalbaar huis willen geven, dan moet daar geld voor beschikbaar gesteld worden. Maar op dit moment willen we van alles. Ook het onderwijs heeft bijvoorbeeld prioriteit. Elke minister vecht om elke cent op zijn of haar begroting. Maar zo kunnen er geen grote stappen gezet worden en wordt er telkens maar een beetje vooruitgang geboekt.”
Op dit moment zijn er bij FKP 3.233 huurders die afhankelijk zijn van huursubsidie. FKP ontvangt per maand een twaalfde deel van een totaalbedrag van 7 miljoen gulden aan huursubsidie. Dat legt de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) uit, in antwoord op vragen van Statenlid Maria Nita (MFK). FKP heeft 3.500 huurwoningen in beheer die eigendom zijn van het Land. De minister legt uit dat personen zich bij FKP moeten aanmelden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Als er mensen zijn die al in een sociale huurwoning wonen, maar nog geen huursubsidie ontvangen, dan moet dit gemeld worden bij FKP. Om in aanmerking te komen moet aangetoond worden dat er geleefd wordt van een minimum waardoor de huur niet betaald kan worden. Via een zogenoemde huurtabel wordt een berekening gemaakt van de inkomsten van alle personen die in de woning ingeschreven staan.
De minister legt verder uit: ,,In het huurcontract staat opgenomen dat alle veranderingen in inkomen doorgegeven moeten worden aan FKP. Als de situatie verslechtert moet bij deze instelling een verzoek ingediend worden voor subsidie. Maar FKP laat ook bewoners steekproefsgewijs met informatie over het inkomen langskomen. Als blijkt dat het inkomen verbeterd is, kan het zijn dat de huursubsidie stopgezet wordt.”
De minister benadrukt dat huursubsidie niet geldt voor bewoners van private woningen. ,,Op het moment dat dat wel het geval zou zijn, moet er eerst een goed beleid voor ontwikkeld worden. Want het zou zomaar kunnen dat dan een heleboel mensen komen aankloppen”, zo voegt Larmonie-Cecilia eraan toe.