Schoolbesturen vinden dat basisinformatie ontbreekt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De gezamenlijke schoolbesturen maken gehakt van het onlangs bij de Staten ingediende voorlopige verslag van de nulmeting van het onderwijs, opgesteld door de Curaçaose en Nederlandse inspecties van Onderwijs. Eigenlijk, zo stellen zij, kan niet gesproken worden van een nulmeting maar is het een opsomming van problemen en worden er aanbevelingen gedaan die niet allesomvattend zijn.

F01 Leegloop onderwijs 2 Punt AvansDe schoolbesturen missen vooral onderwijsinhoudelijke punten en verdieping en stellen dat een basis ontbreekt. Zo wordt uitgelegd dat in het rapport aangegeven wordt dat de basisvoorwaarden die nodig zijn voor het verzorgen van basiskwaliteit onderwijs onvoldoende in kaart worden gebracht, onvoldoende aandacht krijgen en onvoldoende serieus worden genomen. Dat constaterend, is het wrang dat ook in deze nulmeting de basisvoorwaarden niet in kaart worden gebracht. ,,Het gaat om de basis-voorwaarden. Het gaat als het ware om het fundament van het onderwijs. Het investeren in ramen en deuren terwijl het fundament is gebouwd op los zand, brengt straks alleen maar meer problemen met zich mee als door de verzwaarde kozijnen het huis verzakt.”
Ergens halverwege staat met dikke letters stuk geschreven: ,,Het verzoek is de nulmeting te verrijken met probleembeschrijvingen en -analyses en aanbevelingen vanuit het perspectief van de onderwijsinstellingen om zodanig een gebalanceerd beeld te geven van de situatie, om meer impact op korte en middellange termijn te waarborgen.”

Er wordt overigens niet alleen kritiek gegeven, de schoolbesturen komen ook met een verrijking van de aanbevelingen, geven er nadere op- en aanmerkingen bij en werken enkele aanbevelingen ter illustratie nader uit.

Wat de schoolbesturen vooral steekt is dat het rapport geschreven lijkt vanuit het perspectief van de inspectie en dat de inbreng van de schoolbesturen of het veld niet terug te vinden is in het rapport. Enkele quotes illustreren de frustratie: ,,Helaas hebben de bijzondere schoolbesturen slechts heel beperkt een bijdrage kunnen leveren, bovendien zien we dat de onderwerpen die aangestipt worden bij de verschillende aanbevelingen, niet in de interviews met ons aan de orde zijn gekomen.” Er is ‘disproportioneel veel deskresearch gedaan’ en er is dus te weinig gedaan met de informatie uit de interviews.

Het is de schoolbesturen niet duidelijk wat het streven is van de nulmeting. Als het aan de schoolbesturen ligt moet dat ‘een gelijke kwaliteit van onderwijs binnen het koninkrijk zijn’. Om vervolgens op te merken: ,,Een percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP) kan niet leidend zijn voor een gelijkwaardig niveau van onderwijs. Dat geeft een zeer eenzijdig beeld, want 5 procent van 1.000 is anders dan 5 procent van 100.” En als er geen gelijkwaardig niveau wordt nagestreefd, dan vinden de schoolbesturen het in een nulmeting op z’n plaats dat wel in beeld gebracht wordt wat een gelijkwaardig niveau kost. ,,Nu lijkt het alsof niemand zich wil branden aan dit heikele punt.”

Geen vergelijking gemaakt

De schoolbesturen merken ook op dat er geen vergelijking wordt gemaakt. In de nulmeting die destijds ten behoeve van Bonaire werd verricht was een veel grotere focus op het primaire proces van onderwijs. De onderzoeksvragen van het onderzoek dat aan de basis heeft gestaan voor het verbeteren van de basiskwaliteit van het onderwijs in Bonaire waren van een andere meer concrete aard. ,,Wat is de reden dat er voor de nulmeting van Curaçao is gekozen voor andere vragen? Wat is de reden dat er geen of nauwelijks aandacht is geweest voor de daadwerkelijke onderwijskwaliteit? Wat is de reden dat er niet in kaart is gebracht of al dan niet de basiskwaliteit wordt geleverd, of de voorwaarden in orde zijn om basiskwaliteit te leveren en welke aspecten aandacht behoeven om zo de basiskwaliteit op orde te kunnen brengen? Voor vergelijking en gelijkheid tussen de eilanden vinden wij het essentieel dat er overlap is tussen de gestelde onderzoeksvragen.”

Er missen dus kengetallen. Bijvoorbeeld stellen de schoolbesturen de vraag hoeveel geld er op Bonaire en in Nederland per leerling per onderwijssoort beschikbaar gesteld is voor leermiddelen. En hoe zit dat op Curaçao? ,,Zo zijn er meerdere kengetallen die gemakkelijk te achterhalen zijn en die onderdeel moeten vormen van een gedegen nulmeting om gefundeerde uitspraken te kunnen doen.”

Behalve dat het opvalt dat de onderzoeksvragen anders zijn dan de onderzoeksvragen die aan de basis stonden van het verbeteren van de basiskwaliteit van het onderwijs op Bonaire, geldt dat de onderzoeksvragen die in het rapport nulmeting zijn opgenomen niet allen zijn beantwoord. Het zou goed zijn het rapport te verrijken door alle genoemde onderzoeksvragen te beantwoorden.

Er ontbreken vooral ook kwalitatieve data. Er wordt volgens de schoolbesturen in het rapport veel aandacht besteed aan aanbevelingen, ‘terwijl de analyse van onderliggende problemen niet voldoende is’. Het risico kan dan zijn dat de aanbevelingen de daadwerkelijke problemen niet oplossen omdat ze onvoldoende in kaart zijn gebracht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.