Eilanden herbergen veel zuiderburen vanwege afstand en banden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao en Aruba herbergen een van de hoogste concentraties Venezolaanse vluchtelingen en migranten ter wereld per hoofd van de bevolking.

Venezolanen2In 2020 woonde op Aruba het grootste aantal vluchtelingen en migranten van Venezolaanse afkomst ter wereld per hoofd van de bevolking met bijna 16 procent (1 op de 6), terwijl Curaçao de derde plaats innam met ongeveer 10 procent (1 op de 10. Dat is deze week naar voren gebracht op een journalistenbijeenkomst georganiseerd door Human Rights Defense Curaçao Foundation (HRDC) en de Verenigde Naties (VN-)vluchtelingenorganisatie van de UNHCR. Deze organisatie wijt het hoge aantal aan de nabijheid van Aruba en Curaçao tot Venezuela en de historische culturele en economische banden.
De organisatie tekent op: ,,In december 2021 waren er meer dan 6 miljoen vluchtelingen en migranten uit Venezuela buiten hun thuisland. De landen in de regio herbergen naar schatting 84 procent van alle vluchtelingen en migranten uit Venezuela, wat neerkomt op meer dan 5 miljoen mensen. Ondanks de tijdens de pandemie ingestelde verplaatsingsbeperkingen en andere toegangsbeperkingen, waaronder visumbeperkingen die eind 2021 nog van kracht zijn, blijven er nieuwe aankomsten van vluchtelingen en migranten uit Venezuela, waaronder degenen die hun leven riskeren door gevaarlijke bootreizen, soms met dodelijke afloop.”
Sinds eind 2018 is UNHCR actief op Curaçao en Aruba. Op Aruba is een kantoor opgericht dat beide eilanden bedient. UNHCR beschrijft de verschillen tussen de twee eilanden waar het gaat om de benadering van ongedocumenteerde Venezolanen. ,,Aruba is ondertekenaar van het Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen van 1951 en het daarbij behorende protocol van 1967. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is van toepassing op Aruba, maar de EU-wetgeving niet. Curaçao acht zich niet gebonden aan het verdrag van 1951 en het daarbij behorende protocol. Personen kunnen wel bescherming tegen refoulement (dit is het terugzenden van vluchtelingen naar hun land van herkomst waar zij vervolging te vrezen hebben) aanvragen op grond van artikel 3 van het EVRM dat bescherming biedt tegen marteling en wrede behandeling. Zowel de regering van Aruba als die van Curaçao heeft sinds respectievelijk 2018 en 2017 de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de registratie van personen die internationale bescherming zoeken, alsmede voor de toewijzing van hun aanspraken. Aruba heeft een nationaal mechanisme ingevoerd om de vluchtelingenstatus te bepalen en Curaçao heeft een nationaal beleid voor de bescherming van personen die het risico lopen op schending van hun rechten op grond van artikel 3 EVRM.”
UNHCR wil komen tot een eenduidige respons in de regio. ,,Ondersteuning van een gecoördineerde en alomvattende aanpak van de behoeften van vluchtelingen en migranten”, aldus de organisatie. Dat houdt in gegevens verzamelen om een beter inzicht te krijgen in de specifieke behoeften van Venezolanen; staten steunen om de opvangomstandigheden te verbeteren, de verstrekking van informatie en bijstand coördineren om tegemoet te komen aan de onmiddellijke basisbehoeften van Venezolanen, waaronder onderdak; de aanwezigheid van UNHCR langs belangrijke grenzen versterken om risico’s zo veel mogelijk te beperken en mensen te identificeren die wellicht specifieke bescherming en diensten nodig hebben, zoals niet-begeleide en van hun familie gescheiden kinderen en zwangere vrouwen. UNHCR biedt ook ondersteuning en juridische oriëntatie bij aankomst en verdeelt drinkwater en hygiënekits voor vrouwen en kinderen in grensgebieden. ,,Onze teams geven ook geldelijke steun aan de meest kwetsbare Venezolanen en steun aan regularisatie-inspanningen van de regering”, aldus de VN-organisatie tot slot.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.