Op bevel OM vandaag melden bij SDKK
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Cicely van der Dijs moet zich vandaag melden bij gevangenis SDKK. Zij werd in 2018 veroordeeld tot 15 maanden cel, maar destijds werd besloten dat zij en haar toenmalige partner Gerrit Schotte niet tegelijkertijd achter de tralies gingen.
Daartoe werd besloten om te voorkomen dat de twee dochters van Van der Dijs en Schotte hun beide ouders moesten missen. Zoals bekend heeft Gerrit Schotte zijn straf uitgezeten en kwam in 2021 op vrije voeten. Vandaag moet zijn ex-vrouw Cicely van der Dijs zich bij de poort van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) melden om haar straf van 15 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, alsnog uit te zitten. Dat heeft het Antilliaans Dagblad uit betrouwbare bron vernomen.
Het Openbaar Ministerie (OM) doet geen mededelingen over mensen die zich moeten melden bij de gevangenis. ,,Dus ook niet over mevrouw Van der Dijs”, reageert plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie, Guillano Schoop, desgevraagd. Schoop kan in het algemeen wel zeggen ‘dat personen die onherroepelijk veroordeeld zijn en de straf nog niet hebben uitgezeten op enig moment een brief ontvangen om alsnog hun straf uit te gaan zitten’. ,,Dergelijke brieven aan veroordeelden gaan wekelijks de deur uit”, aldus Schoop.
Eind november 2018 werden de opgelegde straffen in de zaak Babel van drie jaar cel voor Schotte en vijftien maanden voor Van der Dijs definitief. Gerrit Schotte was, als leider van de politieke partij MFK, van 2010 tot 2012 premier van Curaçao en is onder meer veroordeeld voor ambtelijke omkoping, het medeplegen van valsheid in geschrifte en het medeplegen van witwassen. Cicely van der Dijs is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, wegens witwassen. In hoger beroep werd in juli 2018 het vonnis bevestigd. En in november datzelfde jaar oordeelt ook de Hoge Raad dat de veroordeling van Schotte en Van der Dijs stand houdt. Het OM geeft prioriteit aan de gevangenisstraf van Schotte in navolging van de aanwijzing van de procureur-generaal voor de executie van straffen die sinds 1 oktober 2017 geldt. ,,Daarin staat dat wij met de hoogste prioriteit en voorrang gevangenisstraffen ten uitvoer brengen van 24 maanden of langer. Dit geldt voor gevallen van moord, doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg, mensenhandel, dood door schuld in verkeer en ambtelijke corruptie en integriteitsschendingen”, aldus het OM in november 2018.