Van onze redactie
Willemstad - De brigade van de Koninklijke Marechaussee in het Caribisch gebied wordt versterkt met maar liefst 71 medewerkers. Zij worden ingezet voor het zogeheten protocol ‘Versterking Grenstoezicht op Aruba, Curaçao en Sint Maarten’. Zo meldt Defensie Caribisch Gebied.
,,Een eerste groep van ruim 30 collega’s is deze maand al begonnen, vooruitlopend op de officiële reorganisatie die moet leiden tot vaste plaatsingen vanaf juli 2023”, leest het Antilliaans Dagblad in de jongste editie van KMarMagazine.
Majoor Jan Ploegstra mag als projectleider het geheel in goede banen leiden. Hij vertelt over het hoe en waarom van dit omvangrijke plan. ,,Het is een project met veel impact.” Hij legt uit hoe het zit met het Protocol Versterking Grenstoezicht.
,,Het protocol inzake de versterking van het grenstoezicht in de Caribische landen van het Koninkrijk is vorig jaar ondertekend door de verantwoordelijke bewindslieden uit Nederland en de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De drie landen hebben de wens uitgesproken om intensiever samen te werken - dus ook met de KMar, Douane Nederland en de Kustwacht Caribisch Gebied - in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, om zo beter beschermd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van mensensmokkel, mensenhandel, drugssmokkel en ook illegale migratie.”
Ieder land heeft een plan opgesteld om samen te investeren in het grenstoezicht en de politiedienst op de luchthavens en het toezicht aan de maritieme grens. ,,Hierbij ligt een sterke focus op het versterken van de informatiepositie, zodat je tot de juiste keuze van inzet van mensen en materiaal kunt komen”, aldus de projectleider.
Over hoe lang het protocol van kracht is, vertelt de majoor: ,,Het protocol is afgesloten voor zeven jaar met mogelijkheden tot verlenging. De plannen van aanpak van de landen richten zich op de eerste drie jaar. De komende jaren zal er dus een soort vervolgplan gemaakt gaan worden voor de jaren daarna. In het ideale plaatje hebben de landen de hulp van de KMar na die zeven jaar niet meer nodig.”
Vorige maand zijn de eerste medewerkers begonnen met hun werk op basis van het protocol Versterking Grenstoezicht in de drie Caribische landen van het Koninkrijk der Nederlanden. De meesten zijn een paar weken geleden uit Nederland aangekomen, een deel was al hier.
,,Het gros van de collega’s is gedetacheerd voor een periode van zes tot twaalf maanden. Daarnaast hebben enkele collega’s al een vaste plaatsing gekregen, vooruitlopend op de reorganisatie. Dat zijn cruciale functies voor de continuïteit van dit project, zoals de hoofden Operaties op Aruba en Curaçao.” Zo staat te lezen in KMarMagazine.