‘Cameratoezicht Curaçaohuis moest er komen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het cameratoezicht bij het Curaçaohuis in Den Haag moest er komen. De camera’s zijn geplaatst om de veiligheid van de medewerkers te garanderen en het gebouw zelf te bewaken.
Dat is de boodschap in de video die minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren op zijn Facebookpagina heeft geplaatst. Cooper is op vakantie in Nederland en heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om van zijn partijgenoot Gevolmachtigde minister Carlos Manuel uitleg te krijgen over het cameratoezicht in Kas di Kòrsou, het Curaçaohuis. ,,Vanwege alle ophef die is ontstaan, lijkt het me goed om een en ander op te helderen”, aldus Cooper tegen Manuel. Aanleiding zijn anonieme berichten, waarschijnlijk vanuit de organisatie zelf, dat Manuel de camera’s heeft laten plaatsen om het personeel in de gaten te houden. Daarin wordt gesteld dat het gaat ‘om het topje van de ijsberg’ en dat er sinds het aantreden van de Gevolmachtigde minister in juni 2021 een ‘vijandelijke en giftige’ sfeer is ontstaan binnen de organisatie. Van de dertien medewerkers zouden er nog slechts vijf werkelijk aan het werk zijn. Een deel zou thuis zitten vanwege conflicten met Manuel en anderen hebben gekozen met vervroegd pensioen te gaan.
In de video van een klein kwartier willen Cooper en Manuel duidelijk maken dat het cameratoezicht juist in het belang is van de medewerkers. Uit de beelden blijkt dat er een camera is geplaatst in een publieke ruimte en bij de twee voordeuren zodat de baliemedewerker kan zien wie binnen wil komen. Van opnames van medewerkers of hun telefoongesprekken is geen sprake. Manuel leest een artikel voor uit het ‘protocol cameratoezicht’: ,,De camera wordt niet gebruikt voor het volgen van en/of controleren van medewerkers.” De Gevolmachtigde minister stelt dat nu eindelijk is gebeurd wat al jaren eerder had moeten gebeuren. ,,Kas di Kòrsou is eindelijk beveiligd. We hebben hier regelmatig bezoek van iemand die agressief is en het personeel bedreigt”, zegt Manuel. ,,Deze persoon heeft gedreigd het pand in brand te steken en schade toegebracht aan de voordeur.” Voor minister Cooper is de zaak zo klaar als een klontje. ,,Ik denk dat de onrust is ontstaan door personen die niet blij zijn met jouw beleid”, zegt Cooper tegen Manuel. ,,Je hebt altijd mensen die roet in het eten willen gooien.”
Feit is dat er van meet af aan veel kritiek is geweest op de benoeming van Carlos Manuel als Gevolmachtigde minister. Anonieme bronnen beweren dat Manuel ‘jaagt op medewerkers die hem niet bevallen of die niet doen wat hij zegt’. ,,De camera’s zijn er zogenaamd voor de veiligheid van de medewerkers, maar ze worden gebruikt om het personeel te controleren. Hij ziet op welke moment zij binnenkomen en hoe laat ze weggaan, of ze op hun plek zitten en met wie ze praten.” Volgens deze geruchten verspreiden familieleden en vrienden van Manuel vertrouwelijke gegevens van de organisatie en persoonlijke informatie over het personeel. ,,Zij hebben als ‘vrijwilligers’ toegang tot het interne digitale systeem en alle documenten van Kas di Kòrsou.”
In december vorig jaar kwamen berichten naar buiten, ook anoniem, van benoemingen van ‘vriendjes en familie’ van de Gevolmachtigde minister. Net als Manuel zelf hebben die vaak een achtergrond inde entertainmentsector. Carlos Manuel was op het moment van zijn benoeming in juni 2021 muziek- en zangdocent. Volgens zijn account op LinkedIn is hij sinds augustus 2018 docent informatietechnologie bij de het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS).