Pietersz-Janga: Outside the box denken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zorginstellingen hebben in het algemeen nog ruimte om te bezuinigen op bepaalde vaste lasten. Dat er is gekort op de subsidies staat vast, maar aan de andere kant ‘zijn de overheadkosten waanzinnig hoog’.

zorgfederatieDat heeft minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vorige week gezegd in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De GMN-minister ziet geen kortetermijnoplossingen voor het bereiken van een betaalbare gezondheidszorg. ,,Dat is onmogelijk”, zegt Pietersz-Janga. ,,Maar we kunnen er wel voor zorgen dat er minder geld verspild wordt.” Het gaat om maatwerk. De instellingen in de zorg is gevraagd alle relevante informatie met het ministerie te delen. ,,Op basis daarvan kunnen we vaststellen waar de schoen wringt”, zegt Pietersz-Janga. ,,Daarna zullen we de instellingen een voor een aanspreken op wat zij zelf kunnen doen om de uitgaven aan overhead te verminderen.” De GMN-minister beseft dat een en ander nogal wat vraagt van de zorgsector. Het is een andere manier van managen. Pietersz-Janga: ,,Bestuurders zouden buiten hun bekende patronen moeten denken, outside the box.”
Het idee is dus om waar het kan en nodig is te snijden in de vaste lasten van de instellingen. Maar de GMN-minister ziet ook dat tegelijkertijd de subsidies van zorginstellingen zijn verouderd of ‘drastisch achteruit zijn gegaan’. Ook dit jaar werd van alle kanten in de sector aan de bel getrokken. Bijvoorbeeld door de Stichting Federatie Zorginstellingen met twaalf leden die samen 1.800 medewerkers hebben. De federatie heeft verschillende keren de noodklok geluid omdat de leden in problemen raken vanwege tekortschietende zorgbudgetten, waarop in het ergste geval ook nog eens beslag wordt gelegd vanwege belastingschulden. Dit jaar wordt de situatie kritiek als de instellingen 12,5 procent moeten korten op de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Dan dreigt ook nog eens een tekort aan personeel. De Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, heeft laten weten dat de zorginstellingen uitgesloten zouden kunnen worden van deze voorwaarde van Nederland bij de liquiditeitssteun. De Stichting Fderatie Zorginstellingen zei begin dit jaar dat behalve over de 12,5 procent korting dringend overleg nodig was met de GMN-minister over een tarievenonderzoek door de Nederlandse zorgautoriteit en deelname van de federatie bij het bepalen van beleid voor de hervorming van het zorgstelsel.

‘Niet meer dan twee derde van tarief’
Deze maand heeft interim-directeur Alvin Keli van de Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) laten weten dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer dan twee derde van het vastgestelde tarief vergoedt voor een ambulancerit. De inkomsten uit de ritten zijn de belangrijkste inkomstenbron van de stichting die geen subsidie ontvangt van de overheid. Daardoor kan de stichting leveranciers niet op tijd betalen en is er geen ruimte voor investeringen. De tarieven zijn per landsbesluit bepaald op 915 gulden voor een spoedrit (A1) en 458 gulden voor A2-ritten. Maar de SVB vergoedt respectievelijk 660 en 330 gulden. Keli spreekt van een urgente situatie. De tarieven zijn sowieso al veertien jaar oud en moeten verhoogd worden, zodat de kosten van de organisatie gedekt worden en kan worden geïnvesteerd in moderne apparatuur. Het lukt tot nu toe met passen en meten en een scherpe planning maandelijks rond te komen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.