Vierlandenoverleg in augustus vervolgd 

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nederland verschilt van mening met Curaçao, Aruba en Sint Maarten over de invulling van het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho). In het vierlandenoverleg konden gisteren geen concrete stappen worden genomen in het proces voor de Rijkswet Coho.

CohoNet zo weinig concreet als het resultaat van het overleg was van drie premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten met de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties, was de boodschap die naar buiten werd gebracht tijdens een gezamenlijke persconferentie. Aanleiding van het topoverleg waren de verslagen van de vier parlementen na behandeling van het voorstel voor de consensusrijkswet Coho. De premiers zouden met de staatssecretaris de koers bepalen voor het beantwoorden van het enorme pakket aan vragen en zorgpunten van de parlementariërs. Daarvoor waren op ambtelijk niveau drie scenario’s aangedragen over de wijze waarop de hervormingen kunnen worden gerealiseerd. Maar daarbij was er niet één bij dat de voorkeur van alle vier de landen had. Nederland verschilt van mening met de drie Caribische landen. Wever-Croes: ,,Als drie landen zullen we gezamenlijk een scenario uitwerken.” Geen van de premiers, noch de staatssecretaris, wilde iets zeggen over de inhoud van de aangedragen scenario’s. ,,De kern is dat we van gedachten hebben gewisseld over verschillende opties die leiden tot hervormingen. De details zijn nu niet relevant”, aldus van Huffelen.

In augustus wordt het vierlandenoverleg vervolgd. Dan zal het voorstel dat de drie landen hebben ontwikkeld worden besproken. Staatssecretaris Van Huffelen zegt desgevraagd geen deadline te stellen voor het van kracht worden van de Rijkswet Coho. ,,Nee, ik vind het belangrijk dat we hier de tijd voor nemen die nodig is”, zegt Van Huffelen. ,,Het gaat wel ergens over. De opmerkingen van de parlementen zijn fundamenteel. Het is nu voor het eerst dat we met z’n allen bij elkaar zijn geweest om die te bespreken en dat we de pro’s en contra’s hebben afgewogen. Maar we hebben nog geen overeenstemming over hoe we het orgaan gaan vormgeven.”

Het traject van de wetgeving mag wat meer tijd kosten, maar ondertussen moeten de hervormingen die in de landspakketten en uitvoeringsagenda’s met de drie landen zijn afgesproken wel gewoon doorgaan. Die moeten wat Van Huffelen betreft juist ‘in een zo hoog mogelijk tempo worden gerealiseerd’. Dat gebeurt onder regie van de Tijdelijke Werk Organisatie (TWO).

Dus hebben de premiers van Curaçao (Gilmar Pisas), Aruba (Evelyne Wever-Croes) en Sint Maarten (Silveria Jacobs) geen andere boodschap dan dat de gesprekken ‘goed’ en ‘vruchtbaar’ waren. En dat het belangrijk was om ‘zo live bij elkaar te zijn’. Premier Jacobs geeft wel toe dat zij had gehoopt op een meer concrete uitkomst. ,,Maar nu weten we in ieder geval waar we staan en hoe we verder gaan.” Ook staatssecretaris Van Huffelen kijkt terug op ‘open, eerlijke en diepe gesprekken’. ,,Ik hoop dat we er de komende maanden uitkomen en antwoord kunnen geven aan de parlementen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.