Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij Damen Shiprepair Curaçao, de exploitant van de Curaçaose dokken en werven in het Schottegat, gaat het roer om met de aanstelling van een nieuwe directeur. Zo verneemt het Antilliaans Dagblad uit goede bronnen.

F03 Damen Peter Luiten 2De 59-jarige Peter Luiten gaat leidinggeven aan de diverse onderdelen van het Nederlandse familiebedrijf Damen op Curaçao. Daarmee vervangt hij de jongere (43-jarige) Johan Alexander ‘Xander’ Smit. Laatstgenoemde heeft de functie niet lang bekleed; hij trad in oktober vorig jaar aan, toen Smit het stokje overnam van Lodewijk Franken.

Met de aanstelling van Luiten bij het dokbedrijf wil Damen weer rust in de tent en onder meer betere communicatie van de lokale bedrijfsleiding met het personeel op Curaçao en met de stakeholders op het eiland, waaronder de vakbonden, de politiek (vooral het ministerie van Economische Ontwikkeling, MEO; en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, SOAW) en de media.

Deze krant berichtte bij herhaling dat Smit als directeur volstrekt onbereikbaar was en nimmer reageerde op herhaalde verzoeken om commentaar en toelichting. In april liep de spanning op en werd duidelijk dat er ontslagen zouden vallen bij Damen Shiprepair Curaçao, vooral als gevolg van het feit dat slechts twee van de vier dokken in gebruik zijn; namelijk de twee bestaande dokken, terwijl de door Damen meegebrachte drijvende dokken in zodanige slechte staat waren dat deze onbruikbaar zijn. Van de 265 banen zouden er 78 moeten verdwijnen.

F03_Damen_1.jpgAnderzijds pleit MEO ervoor om het voortbestaan van de Curaçaose werf te borgen en is het ministerie er voorstander van om goedkeuring te verlenen aan de door Damen Curaçao verzochte financiële ondersteuning. Het gaat om 20 miljoen dollar, onder de voorwaarde dat Damen zelf ook eenzelfde bedrag investeert.

Luiten is volgens Damen Nederland de persoon die de klus lokaal kan en moet klaren. Hij is op Curaçao geen onbekende. De afgelopen paar jaar, sinds november 2019, was Luiten general manager van Cost-U-Less Curaçao. Maar daarvoor was hij zo’n twintig jaar werkzaam in de top van Building Depot, sinds juli 1999.

Ook heeft Luiten een achtergrond in scheepsreparatie. Met zijn opleiding aan de HTS Dordrecht (economische bedrijfstechniek) en daarvoor het Maritiem Instituut ‘De Ruyter’ (scheepsbouwkunde) werd hij in 1991 manager van scheepsbouw- en scheepsreparatiebedrijf Shipyard SDSM in Suriname met zo’n 80 personeelsleden.

Damen nam eind 2016 de voormalige Curaçaose Droogdok Maatschappij (CDM) over. Het was van meet af aan een financieel uitdagende klus, maar met de coronacrisis belandde de werf sinds 2020 in echt zwaar weer. Het moederconcern in Nederland kon nauwelijks bijspringen doordat het familiebedrijf zelf moest reorganiseren.

Damen heeft op Curaçao verschillende vennootschappen. Naast Schiprepair zijn dat onder meer Shipyards, Dock, Vastgoed, Services en de Holding. Een van de eerste taken van de nieuwe directeur zal zijn te werken aan herstel van het vertrouwen van de diverse betrokkenen.

En dat gaat verder dan de werknemers, vakorganisatie, de regering en ‘huisbaas’ CDM Holding. Damen Shiprepair Curaçao heeft (ook) het vertrouwen van aannemers en financiële instellingen verloren. Het bedrijf is geen van de beloftes die het in 2017 deed nagekomen, zo verklaarde MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) begin vorige maand.

De eerste twee jaren nadat Damen begon met de exploitatie van het Curaçaose dok waren nog ‘heel positief’. ,,Alle financiële instanties stonden klaar om projecten van het bedrijf te financieren”, aldus de bewindsman. Maar vanaf 2019 kwam de klad erin en verloor de Curaçaose dochter van Damen Group veel geloofwaardigheid.

Met de aanstelling van Peter Luiten in de plaats van de non-communicatieve Smit lijkt de groep doordrongen van het besef dat het heel anders moet; zeker als er 20 miljoen dollar overheidssteun moet komen. De nieuwe directeur neemt in elk geval ruim twee decennia lokale kennis en contacten met zich mee.

Intussen heeft Luiten op zijn LinkedIn gemeld ‘verheugd te zijn te kunnen delen dat hij een nieuwe functie als algemeen directeur bij Damen Shiprepair Curaçao’ heeft aanvaard.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.