‘Extra belastinginkomsten en tekort begroting mag’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ministerraad heeft gisteren vergaderd over een voorstel van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), om alle ambtenaren, personeel in het onderwijs en bij de hoge colleges van Staat een eenmalige vergoeding te geven van 1.750 gulden in de maand juni.
Hoewel Silvania (MFK) deze week nog aan het College financieel toezicht (Cft) een verzoek heeft gedaan om een eenmalige looncompensatie aan ambtenaren en gelijkgestelden van 3 procent goed te keuren en ook een subsidieverhoging van 6 procent aan gesubsidieerde instellingen, ligt nu een ministeriële beschikking (MB) op tafel waarin de minister alle ambtenaren in juni dit extraatje wil geven. Dit voorstel zou in plaats komen van de aan het Cft voorgestelde 3 procent looncompensatie.
Met de eenmalige uitkering van 1.750 gulden zou ook hetzelfde bedrag gemoeid zijn, als in het voorstel aan het Cft genoemd wordt, namelijk 10,6 miljoen gulden (en 9,6 miljoen gulden voor de gesubsidieerde instellingen). Volgens de minister is dit geld op te brengen uit de verhoogde belastinginkomsten.
In de MB wordt uitgelegd dat in de concept-meerjarenbegroting van 2022 en 2023 rekening is gehouden met de betaling van een eenmalige compensatie. Ook hier meent de minister: ,,De budgettaire ruimte is voornamelijk door hogere geprojecteerde belastingramingen.” En bovendien: ,,Er is in 2022 nog sprake van een uitzonderingssituatie waardoor de overheid tussen 2020 en 2022 een tekort mag hebben op de begroting.” De minister voert ook nog aan dat de regering sinds 1 januari 2022 geen beroep meer doet op begrotingssteun bij Nederland.
Het gaat dus om een eenmalige uitkering boven op de bezoldiging of het loon van de actieve landsdienaar. En tot de ambtenaar wordt gerekend, iedereen met een aanstelling voor onbepaalde tijd wiens inkomen rechtstreeks ten laste komt van de begroting van een ministerie of de Staten van Curaçao. Verder horen daar ook bij personen in dienst van een van de bijzondere schoolbesturen. En tot slot ook personen in dienst van de Raad van Advies (RvA), de Ombudsman en de Sociaal-Economische Raad (SER).
Belangrijkste reden noemt de minister dat de ambtenaren het extra zwaar hebben. Ten eerste zijn zij 12,5 procent gekort op hun arbeidsvoorwaardenpakket. Daarnaast hebben 446 ambtenaren gebruikgemaakt van de vervroegde vrijwillige uitstroom (VVU). Hierdoor is sprake van onderbezetting en door de hoge werkdruk ook nog een hoog ziekteverzuim, zo voert de minister aan. ,,Hierdoor hebben de landsdienaren zich extra moeten inzetten om de doelstellingen van de regering en voornamelijk de dienstverlening aan de gemeenschap te blijven garanderen.”
De minister berekent ook het koopkrachtverlies van de ambtenaren. Dat is per 1 januari volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 16 procent. Daar komt bij dat de salarissen sinds 2013 niet meer zijn geïndexeerd. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) verwacht een inflatie van 4,9 procent. ,,Dit betekent een koopkrachtverlies van 21,8 procent per eind 2022”, zo rekent Silvania voor.