Doornbosch (CBCS): Iedereen beter af dan met faillissement
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Van de mensen en bedrijven die nog tegoeden hebben uitstaan bij Girobank, is bijna negentig procent ‘volledig gecompenseerd’. Voor 29 rekeninghouders gaat dat niet lukken. Dat blijkt uit een presentatie van CBCS-president Richard Doornbosch tijdens een openbare vergadering van de Staten.
De parlementsvergadering had als enige agendapunt ‘Wie is verantwoordelijk voor het financiële debacle van de Girobank?’. Behalve Doornbosch, namens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), was ook minister Javier Silvania (MFK) van Financiën aanwezig om met de Statenleden van gedachten te wisselen.
CBCS-president Doornbosch luidt de vergadering in met een presentatie. Inmiddels is ‘bijna 99 procent van de tegoedhouders van de Girobank volledig gecompenseerd’, zegt Doornbosch, die in 2020 aantrad. De 29 resterende depositohouders krijgen wel een compensatie van hun uitstaande gelden bij de bank, maar vrijwel zeker niet voor het volledige bedrag. ,,Maar zij ontvangen in ieder geval meer geld dan wat zij in een faillissement zouden hebben gekregen.” Dat principe van ‘no creditor worse off’ is een van de uitgangspunten van de CBCS bij de afwikkeling van de Girobank.
Bankproducten en diensten zijn stopgezet en de filialen worden verkocht. Bij Giro Bank zijn nog zestien medewerkers in dienst om de minimale dienstverlening te garanderen. De focus is gericht op het sluiten van de bankrekeningen. Doornbosch vindt het ‘opvallend hoeveel moeite dat nog kost’. Nog steeds zijn er 3.879 bankrekeningen met een totaal saldo van ongeveer negentien miljoen gulden die niet kunnen worden afgesloten. ,,Dat zijn dus rekeninghouders die hun geld niet hebben opgehaald”, verduidelijkt de CBCS-directeur.
De afwikkeling van de Girobank zal nog jaren duren. Doornbosch denkt ‘de komende vijf tot vijftien jaar nodig te hebben’ om zo veel mogelijk uit de leningenportefeuille te halen. Het streven is ‘een maximale opbrengst voor de resterende depositohouders’.
Giroholding presteert goed
Daarvoor is een ‘special purpose vehicle’ (spv) in het leven geroepen: Giro Settlement Holding. Doornbosch noemt geen cijfers maar zegt dat de spv ‘boven verwachting presteert’. Giro Settlement Holding heeft het recht om de portefeuille met leningen van Girobank te beheren en maximaal te gelde te maken. Het gaat bijvoorbeeld om hypotheek- en renteaflossingen. ,,Er waren er die dachten met al die problemen, we wachten maar even. Dat kan natuurlijk niet”, zegt Doornbosch. ,,Wie daartoe in staat is, moet betalen. Alleen al omdat we dan een minder hoge bijdrage van de belastingbetaler hoeven te vragen.” Vanuit de opbrengsten zal Giro Settlement Holding allereerst de lening van 170 miljoen gulden aan het Land Curaçao terugbetalen. Dat geld was nodig om ‘onmiddellijk alle depositohouders tot 1,2 miljoen gulden uit te betalen’.
CBCS-directeur Doornbosch begint zijn presentatie aan de Statenleden met een chronologisch verslag van de zwanenzang van Girobank die vanaf de oprichting in 1996 moeite heeft goed te functioneren. Een belangrijk moment is dat in 2010 een nieuwe aandeelhouder voor 80 miljoen dollar 58 procent van de aandelen in Girobank overneemt: IIG TOF Holding nv. De overige aandelen zijn in handen van Apna (39,8 procent) en het Land Curaçao (2,1 procent). ,,Daarna nemen de problemen versneld toe”, constateert Doornbosch. ,,Een meerderheidsaandeelhouder heeft grote invloed op het wel en wee van de bank.” Tussen 2010 en 2013 zijn er steeds meer oninbare leningen, is het krediet- en risicobeheer niet in orde, functioneert de interne auditfunctie niet meer en is sprake van ‘een hoog concentratierisico in de luchtvaartsector’. Het percentage van ‘niet-presterende leningen schiet omhoog naar de twintig procent, terwijl de gangbare norm een percentage onder de vijf is. Het solvabiliteitstekort is in 2013 bijna 100 miljoen gulden. ,,Maar als je er goed doorheen prikt veel meer, vermoedelijk wel 300 miljoen”, weet de CBCS-directeur.
In december 2013 blijkt formeel dat Girobank ‘niet meer in staat is aan de verplichtingen te voldoen’. Doornbosch: ,,Zo’n situatie leidt tot intrekking van de bankvergunning. Dat kan niet anders. Dat gaat samen met het verzoek aan het Gerecht in eerste aanleg om de noodregeling uit te spreken en dat is op 16 december datzelfde jaar ook gebeurd.”
Tussen 2013 en 2019 wordt naar een oplossing gezocht om de bank op de been te houden. Maar in december 2019 valt het doek als er ‘een onredelijke druk op de liquide middelen van de bank ontstaat’. ,,De grote rekeninghouders hadden er geen vertrouwen meer in”, zegt Doornbosch. ,,De bank was vanaf dat moment niet langer in staat om aan de onmiddellijke verplichtingen te voldoen. Dan is er geen andere oplossing dan het afkondigen van een moratorium.” Want alleen door de tegoeden te bevriezen kan worden voorkomen dat juist de kwetsbare rekeninghouders het slachtoffer worden van de situatie dat wie het eerst komt, het eerst krijgt. Nu kregen alle klanten de kans om binnen drie dagen over hun tegoeden te beschikken tot een maximaal bedrag van 10.000 gulden. ,,Dat is in overeenstemming met de internationale standaarden”, zegt CBCS-directeur Doornbosch. ,,Negentig procent van de klanten van Giro kon beschikken over het volledige bedrag dat op de rekening stond.”