Isla-bonden: Uiterlijk 1 juli keuze maken
Pal achter Commissie Headhunting
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De voorzitters van zes Isla-vakbonden en -belangenorganisaties verklaren unaniem dat zij ‘de beslissing ondersteunen van de Commissie Headhunting die werd ingesteld door de regering en RdK’.
Hoewel zij geen naam noemen en het hen vooral gaat om de juiste procedure, staan zij daarmee achter de keuze van de groep achter de in Amerika wonende Venezolaan Luis Giusti (Socap Corp). Want deze groep staat bovenaan het lijstje van drie kandidaten dat de Commissie Headhunting bij de regering-Pisas kenbaar heeft gemaakt. De raad van commissarissen (RvC) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) zou echter juist met een van de twee andere kandidaten verder willen, namelijk de groep-Viana (GIK Refineria, wat staat voor Grupo Internashonal Kòrsou).
De Isla-bonden dringen er bij de regering-Pisas op aan om ‘zo snel mogelijk’ te beslissen over de partij met wie de onderhandelingen over de exploitatie van de raffinaderij verdergaan. Het liefst vandaag, maar in ieder geval moet deze ‘preferred bidder’ niet later dan 1 juli bekend worden gemaakt.
Dat hebben de bonden gisteren, 30 mei, in een brief aan MFK-premier Gilmar Pisas en zijn ministersploeg laten weten. De brief is ondertekend door de voorzitters van Apri, PWFC, CEPC, SGTK, Grupo-6 en Aserpi. In vetgedrukte letters schrijven de vakorganisaties gehoord te hebben van de ‘impasse’ die is ontstaan tussen de raad van commissarissen (RvC) van RdK en de Commissie Headhunting. De RvC van de overheids-nv zou een andere voorkeurskandidaat hebben dan de commissie.
Daardoor laat een definitieve beslissing op zich wachten, evenals de bekendmaking van de te selecteren partij. Eind van het liedje is dat het langer zal duren voordat ‘de sleutel van de raffinaderij aan een nieuwe operator kan worden overhandigd’, zo vrezen zij.
De vakbonden zijn verbaasd en bezorgd over de informatie die naar buiten is gekomen, schrijven zij in hun brief aan Pisas. ,,Heeft uw regering zich laten informeren gedurende het proces?” vragen de organisaties zich af. ,,Zijn er twijfels over het werk dat de commissie heeft verricht? Zet de raad van commissarissen van RdK vraagtekens bij de kennis en ervaring van de teamleden van de Commissie Headhunting?”
Zoals deze krant zaterdag heeft bericht, zijn er drie partijen uit de bus gekomen na het indienen en bestuderen van hun ‘binding proposal’. Dat zijn: de groep van de in de VS wonende Venezolaan Giusti, voormalig president van staatsoliemaatschappij PdVSA; de Braziliaan Roberto Viana, eerder partner van de lokale groep Corc, maar die uiteindelijk niet voldoende financiële middelen bleek te hebben (iets wat nu krachtig wordt ontkend door zijn adviseur, oud-minister Rutsel Martha); en de Indiase Essar-groep.
‘Knoop zo snel mogelijk doorhakken’
Wat de vakbonden betreft is het tijd om de knoop zo snel mogelijk door te hakken. De voorzitters verklaren unaniem dat zij ‘de beslissing ondersteunen van de commissie die werd ingesteld door de regering en RdK’. ,,Wij staan niet toe dat het werk van het team wordt gewijzigd op basis van een ad-hocbeslissing en zonder valide argumenten.”
De drie partijen die het proces hebben doorlopen werden geëvalueerd op basis van criteria die zijn opgesteld om uiteindelijk de beste kandidaat te kiezen. ,,De commissie heeft haar werk afgerond en een keuze gemaakt in overeenstemming met de vereisten van het proces”, aldus de brief aan de ministers.
Deze krant heeft gisteren geprobeerd in contact te komen met premier Pisas, maar dat is niet gelukt. Op de vraag of er inderdaad een verschil van mening is tussen de RvC van RdK enerzijds en de speciaal hiervoor ingestelde commissie anderzijds en wanneer de regering een beslissing neemt over de ‘preferred bidder’, kwam nog geen antwoord.