• Inzetprijs 8,9 miljoen

  • Koper gebonden aan nieuwe prostitutiebeleid

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De koper van Campo Alegre is vrij het terrein van ruim 72.000 vierkante meter, pak ‘m beet tien voetbalvelden, naar eigen inzicht te exploiteren. Maar in geval van een prostitutiebedrijf zullen regels en vergunningen van het nieuwe overheidsbeleid gelden.

CampoDat heeft minister Shalten Hato (MFK) van Justitie laten weten aan notariskantoor Simon & Steenbaar, zo blijkt uit de aankondiging van de openbare verkoop die op 21 juni is gepland in Renaissance Curaçao Resort. Het minimale bod, de inzetprijs, is bepaald op 8,9 miljoen gulden. Het gaat om een terrein van in totaal 72.560 vierkante meter en al het daarop gebouwde.
In artikel 18 van de veilingvoorwaarden staat dat minister Hato heeft verklaard dat er in beginsel geen bezwaren zijn voor de uitoefening van een prostitutiebedrijf op de locatie. Maar de koper moet ‘rekening houden met de aanstaande invoering van een prostitutiebeleid’ en zal mogelijk verplicht zijn een vergunning aan te vragen om aan de gestelde voorwaarden te voldoen.
De overheid hanteerde, tot het faillissement begin juni vorig jaar, voor Campo Alegre een gedoogbeleid. De uitsluitend buitenlandse vrouwen die als zelfstandig prostituee werkzaam waren in het resort, huurden een peeskamer in het complex en behielden de overige inkomsten. Zij kregen van de overheid een werk- en verblijfvergunning voor drie maanden en konden dan pas weer een jaar later terugkomen naar het eiland.
In het taxatierapport van 21 juni 2021 omschrijft RvM Design & Taxaties het bordeel als ‘een wereldwijd bekend en uniek resort dat sinds 1949 een van de topattracties van het Caribisch gebied is en sindsdien is uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de Curaçaose samenleving’. Op het terrein staan dertig gebouwen met 156 hotelkamers, winkels, een entree met kantoren, een toiletruimte annex wasserij, een gym (dan in gebruik als berging), een restaurant met podium en een bar. RvM constateert ‘in verschillende opstallen sporen van witte mieren, lekkages en gevolgen van diefstal en vandalisme’. De marktwaarde van het complex wordt bepaald op 14,8 miljoen gulden, maar de executiewaarde op 8,9 miljoen, rekening houdend met een herbouwbedrag van bijna zes miljoen.
In de waardebepaling heeft RvM meegenomen dat de rol van het resort ‘niet weg te denken is’ en dat het bordeel ‘feitelijk fungeert als een uitlaat voor stress, waardoor bepaalde criminele activiteiten wellicht minder vaak voorkomen en beter gecontroleerd kunnen worden’. Campo Alegre heeft de 71 jaar van zijn bestaan ‘aandacht gekregen van internationale media, is gebruikt als inspiratie voor literaire werken en is zelfs onderwerp geweest van wetenschappelijke studies’. Taxateur Van Meeteren is er bij de waardebepaling vanuit gegaan dat een nieuwe eigenaar ‘met dezelfde doelstellingen en bedrijfsvoering de zaak kan voortzetten’ en wijst erop dat het daarom belangrijk is dat ‘de desbetreffende overheidsinstanties zonder aanvullende voorwaarden’ de door de huidige eigenaar verworven rechten respecteren, want die gaan over op de nieuwe exploitant.
Het bordeel verkeert al langere tijd in problemen, daar bovenop komen nog eens de coronamaatregelen na de uitbraak van de pandemie in maart 2020, waardoor de exploitatie compleet stilvalt. Half april 2020 begint advocaat Lizaima Da Costa Gomez namens het in Nederland gevestigde bedrijf Nordic Venture Capital nv een bodemzaak tegen uitbaters John Loth en Terrence Tecla van Rectour Corporation. Het Nederlandse bedrijf betwist dat Loth en Tecla eigenaar zijn van Campo Alegre en laat beslag leggen op alle eigendommen en aandelen in Rectour van het tweetal.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.