Statenvoorzitter: Versterken eigen organen is beter
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de openingstoespraak bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gisteren op Sint Maarten heeft Statenvoorzitter Charetti America-Francisca benadrukt dat versterking van de eigen controleorganen beter is dan het van buitenaf opgelegd instellen van een controlerend instituut als het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
Het Coho doet pijn, herhaalde ze verschillende keren in haar speech. Ze vindt het moeilijk te verkroppen dat het Coho komt op het moment dat Curaçao geen kant op kan. ,,We leveren in op onze autonomie in ruil voor hulp. En ik snap het wantrouwen wel en de noodzaak van controle. Als je krantenkoppen leest over verspilling van gelden op de eilanden en hoort over corrupte politici, dan ga je ook beter op de centjes letten en terecht. Maar, laten we het op een waardige manier doen, beste vrienden, laten we het anders doen. Laat controle en hervorming gepaard gaan met versterking van de al bestaande controleorganen op Curaçao.” En verwijzend naar het van buitenaf opgelegde College financieel toezicht (Cft) ‘dat zijn doel niet bereikt heeft’, stelt America-Francisca dat er geen extra externe organen nodig zijn. ,,We moeten onze bestaande controleorganen versterken, een integriteitskamer instellen en een begrotingskamer. Versterk de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), de Electorale Raad (ER) en de Raad van Advies (RvA). En ja ook het parlement van Curaçao moet sterker worden. Coho doet pijn en duwt ons weer in een slachtofferrol.”
En, zo voert ze verder aan: ,,Het Koninkrijk wordt alleen maar beter als elk land op eigen kracht kan steunen. Sta ons bij in het versterken van onze democratische organen en bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. Nederland heeft zoveel kennis op dit gebied, deel de kennis van de universiteit van Wageningen, stuur meer studenten onze kant op, zodat wij in onze eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. Sta ons bij om over te gaan op zonne-energie, waarmee de ‘costs of doing business’ verlaagd worden, wat nu economische groei in de weg staat. Sta ons bij op het gebied van ruimtelijke ordening. In Nederland is het allemaal netjes geregeld. Laten we samen met initiatieven komen om bedrijven over te halen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk te komen. Geld is niet altijd de oplossing. Kennis en wie je kent kan het grote verschil maken. Curaçao heeft het al moeilijk en Coho maakt het alleen maar pijnlijker. Coho zorgt nu al voor verdeeldheid, terwijl we juist één moeten zijn om vooruit te komen. Coho voedt het anti-Nederland-sentiment, terwijl we juist dichter bij elkaar moeten staan. Dus Curaçao zegt niet alleen ‘nee’ tegen Coho in de huidige vorm, maar ook ‘ja’ op hervormingen, ‘ja’ op het landspakket, ‘ja’ op samenwerking en ‘ja’ op versterking van onze democratie.”
‘Geld niet altijd de oplossing’
America-Francisca (MFK) stelt dat geld niet altijd de oplossing is. ,,Ik vind het persoonlijk pijnlijk om geld te vragen. Coho is dus moeilijk en pijnlijk”, aldus de voorzitter, en de door haar aangevoerde punten worden telkens onderbroken met de stelling ‘maar Coho is pijnlijk’ of ‘Coho is nog pijnlijker’.
De Statenvoorzitter is overigens ‘eeuwig dankbaar’ voor alle steun die vanuit Nederland direct gekomen is tijdens de pandemie. Ze somt op: ,,Steun voor ondernemers, het vaccinatieprogramma, artsen en verpleegkundigen.” En, zo vervolgt zij: ,,Ook de noodzaak van hervormingen wordt duidelijk. Doorpakken denkt iedereen. We komen zelf met ideeën, eerst in de Groeistrategie, daarna het Landspakket en andere hervormingen. Het Landspakket wordt ons niet opgelegd. En dat de uitvoering voorspoedig verloopt is een bewijs dat het ook nu al zonder Coho werkt.” America-Francisca vertelt over de effecten van de coronapandemie op het toerisme, het wegvallen van de olieraffinaderij en de gesloten grenzen met Venezuela, gevolgd door: ,,Dat doet pijn, maar het Coho is nog pijnlijker.”
- ‘Relatie Venezuela verpest’...
- Statenvoorzitter Sint Maarten: ‘Statuut moet aangepast’...
Wilt u meer weten over het Ipko? Neem een online abonnement op de krant.