Bal voor verlaging brandstofprijzen ligt bij Staten
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Statenvergadering over het voorstel van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK) om de brandstofprijzen per half mei te verlagen wordt op donderdag 12 mei vervolgd.
Maar dat betekent niet dat het niet meer haalbaar is om de verlaagde brandstofprijzen per 13 mei in te laten gaan.
Financiënminister Javier Silvania (MFK) stelt hierover tegenover deze krant: ,,Indien de Staten het voorstel goedkeuren, kan de aanschrijving op dezelfde dag worden gepubliceerd waardoor de verlaging van de benzineprijzen per 13 mei in werking treedt. De bal ligt dus bij de Staten. Ik heb gedaan wat ik kon doen om de bevolking van Curaçao enige verlichting te geven.” De minister vroeg op 14 april na de eerste vragenronde een week de tijd om de vragen te beantwoorden. Maar het wordt dus een maand later, op 12 mei.
Silvania deed tijdens de Statenvergadering in april een dringende oproep aan de parlementsleden om akkoord te gaan met het voorstel dat is neergelegd in de ‘aanschrijving tijdelijke migratie brandstofprijzen’, zodat die op 13 mei van kracht kan worden. Ook Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) moet vragen van Statenleden beantwoorden, zo bleek tijdens het eerste deel van de vergadering. De regering heeft voor de weg van een aanschrijving gekozen om de bevolking zo snel mogelijk verlichting te kunnen bieden, want volgens de Financiënminister worden de komende maanden de benzine- en dieselprijzen alleen nog maar hoger. ,,Het is zaak dat snel wordt doorgepakt, want de duurdere brandstof zal de hele economie van het eiland ontregelen”, zo voerde Silvania in de Staten aan.
Het voorstel van het kabinet-Pisas houdt in dat de brandstofprijzen tijdelijk, tot 31 december dit jaar, verlaagd worden met 24 cent per liter. Er wordt gekort op twee van de meer dan tien componenten waaruit de prijs van een liter brandstof is opgebouwd. De accijnzen op benzine worden met 25 procent verlaagd van 41 naar 30 cent. Daarnaast zal de omzetbelasting voor de groothandel (6 procent) worden geëlimineerd; een voordeel voor de consument van nog eens 13 cent.
Het voorstel is gunstig voor de consument maar minder voor het Land, dat ruim 26 miljoen gulden misloopt. Dit wordt gecompenseerd met een hogere belastinginning, zo is eerder door de regering uitgelegd. Uiteindelijk moet de in de Staten aangenomen aanschrijving leiden tot het van kracht worden van de Tijdelijke Landsverordening mitigeren brandstofprijzen, die het hele wetgevingstraject moet doorlopen.