Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uit een recente publicatie van de Curaçaose regering over de ‘Tijdelijke regeling maximumprijzen demurrage en detention-kosten tweede kwartaal 2022’ kan opgemaakt worden dat de eerdere verhoging van het ‘statiegeld’ voor containers per 1 mei weer komt te vervallen.
Navraag bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) leert dat dit ook echt het geval is. De verhoging ging in januari van dit jaar in. Op 23 februari was er een officiële publicatie voor het eerste kwartaal, waar nu bij staat: ,,Deze regeling is niet meer geldig. Datum ingetrokken: 01-04-2022.” De nieuwe publicatie is een regeling die met terugwerkende kracht ingaat per 1 april en eindigt op 30 april.
De maximumprijs werd ingesteld voor het gebruik, ophalen en niet op tijd retourneren van containers. Daarmee wilde de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) een onnodige verhoging van de consumentenprijzen voorkomen. Niet alle scheepvaartmaatschappijen waren hier even blij mee. Zo besloot Nirint Shipping op basis van de hogere kosten met minder containers aan boord naar Curaçao te varen.
Cijntje legde in de ministeriële regeling uit dat de importeurs te maken hebben met extra kosten van ten minste 40.000 dollar per dag en dat dit in de consumentenprijzen verrekend wordt en dat dit een ongewenste ontwikkeling is.
In de overweging van de ministeriële regeling staat dat door de coronapandemie de vervoersketen verstoord is geraakt met als direct gevolg dat ‘containers en bijzondere apparatuur (equipment) gebruikt voor het vervoer van goederen langer dan gebruikelijk in de containerhaven of bij de geadresseerde in Curaçao blijven staan. Ook de oorlogstoestand tussen Rusland en Oekraïne brengt een mogelijke wereldwijde prijsstijging van allerlei producten met zich mee, zo wordt aangevoerd. En vervolgens staat beschreven ‘dat de prijsstijging niet alleen gas, olie en benzine betreft, maar ook verschillende voedingsmiddelen en dat dit er dus voor zorgt dat de inflatie stijgt en de koopkracht voor veel huishoudens daalt’. ,,Deze situatie zal vermoedelijk tot begin mei 2022 aanhouden”, aldus de toelichting.
Eerder is al uitgelegd dat de vertragingen van de containerafhandeling verergerd worden door de geringe ruimte waarbinnen Curaçao Ports Services (CPS) moet werken, waardoor containers moeten worden gestapeld. CPS-directeur Fernando da Costa Gomez verklaarde eerder tegenover deze krant dat sinds januari het drukker is dan ooit. Er worden volgens hem paniekaankopen gedaan van producten waar een tekort aan is.