‘Brood wordt al lang niet meer voor 1,50 verkocht’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is aan het broeden bij de bakkers onderling. De kostprijs voor de ingrediënten om brood te maken zijn mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne enorm gestegen.

bakkersVeel bakkers willen dat de overheid de prijs voor ‘kipashi’ (een gesneden brood) verhoogt. Maar volgens Alexander Casiana van Panaderia Victoria, die tijdelijk als woordvoerder van de bakkerijen optreedt, ligt het probleem wat dieper. ,,Het grootste probleem is dat de minimarkten ons oneerlijk beconcurreren. Zij hebben weinig personeel, niet de kosten die wij als bakkers hebben voor onderhoud en investeringen en kunnen daardoor hun brood onder de prijs van ons brood verkopen. Dat is niet meer vol te houden. Er moet iets gebeuren.” De bakkers hebben gisteravond hierover vergaderd.
Casiana legt uit dat als de consument moet kiezen tussen het goedkope brood bij de minimarkt en de producten van bakkerijen met meer kosten, dan wordt voor het goedkopere brood gekozen en wordt de betere kwaliteit niet verkocht. Volgens hem willen de bakkers daarom dat de door de overheid vastgestelde prijs van kipashi van 1,50 gulden naar tussen de 3,25 naar 3,50 gulden gaat. Voor de prijs van 1,50 gulden bakt namelijk vrijwel niemand meer brood. De overheid heeft hier een bepaalde samenstelling van grondstoffen bij vastgesteld. Maar bakkers houden zich niet aan de door de overheid vastgestelde samenstelling zodat ze een hogere prijs kunnen hanteren. ,,Veel bakkers verkopen de kipashi al voor tussen de 2,75 en 3,00 gulden. Maar ook daar komen we niet mee uit. Als de basisprijs wordt gebracht naar tussen de 3,25 en 3,50 gulden, dan zullen bakkers kunnen overleven. Dat maakt de concurrentie dan een stuk eerlijker”, vindt Casiana.
Jean Fayad, die eigenaar is van Panaderia Isa en een van de grootste spelers in het bakkersveld, beaamt dat een kipashi-brood niet geproduceerd kan worden voor 1,50 gulden. ,,Ik maak de kipashi niet meer, want die prijs is niet vol te houden. De overheid hanteert deze prijs al langer dan twintig jaar en de kosten om dit brood te maken zijn in die periode enorm gestegen”, legt Fayad uit. Hij verwijst naar Aruba waar een plaatselijke bakkerij de prijs voor de kipashi al heeft verhoogd naar 4,59 florin. ,,Het is ook bijna onmogelijk om aan meel te komen. Rusland en Oekraïne zijn de grootste leveranciers en de komende tijd zullen zij door de oorlog niet kunnen leveren. India en Turkije hebben hun export gestaakt en China koopt alles op waar het maar meel kan vinden. De prijs van ons brood moet dus omhoog.”
Casiana benadrukt dat het leveren van kwaliteit geld kost. ,,De overheid vraagt bepaalde standaarden van de bakkerijen, maar daaraan hoeven de minimarkten niet te voldoen. Het hanteren van de lage prijzen zoals het brood bij de minimarkten is niet mogelijk. Anders moet de overheid gaan denken aan een of andere vorm van subsidie zodat we wel uit de kosten komen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.