Actiecentrum Ondermijning Curaçao: kwetsbare sector

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij twee bedrijven die handelen in (tweedehands) auto’s en auto-onderdelen heeft gisteren een multidisciplinaire controle plaatsgevonden. Zo meldt het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (ACOC).

controlesHet betrof locaties aan de Santa Rosaweg en de Santo Domingoweg. Namen van de bedrijven worden niet genoemd. De actie vond plaats onder de vlag van het ACOC, een samenwerkingsverband tussen (overheids-)partners die zich bezighouden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Deelnemende partners waren het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), de douane, het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties MOT) en het Korps Politie Curaçao (KPC).
,,De actiedag was niet alleen gericht op toezicht en controle”, aldus de woordvoerder namens ACOC. ,,De bedrijven werden ook voorgelicht over de voorwaarden waaraan voldaan moet worden als bedrijfsmatig in auto’s wordt gehandeld, zoals een vestigingsvergunning of registratie bij het FIU Curaçao.”
Het ACOC heeft de autobranche gekozen als een van de centrale thema’s waarop samenwerking plaatsvindt. Dat heeft te maken met ‘de kwetsbaarheid van deze sector’. ,,Criminelen kunnen de aankoop van auto’s gebruiken om geld wit te wassen. Maar er zijn ook andere vormen van criminaliteit, zoals illegale autohandel, autodiefstal, heling van gestolen auto's en het omkatten van chassisnummers.”
Het ACOC zal de komende periode meer bedrijven in de autobranche bezoeken, wordt aangekondigd. Die controles zullen mede gericht zijn op het vergroten van bewustzijn rond de gevaren en risico’s die ontstaan als met criminelen in zee wordt gegaan.
Daarbij zal ook informatie worden verstrekt over het herkennen van signalen van illegale handelingen. ,,Zoals contante betalingen of een opvallend jonge klant, die de auto op naam wil zetten op naam van een (buitenlands) bedrijf.”
Ondermijning is een lastig onderwerp, licht de woordvoerder toe: ,,Je ziet het vaak niet, maar het is er wel. Daar moeten burgers en bedrijven bewust van worden gemaakt om te voorkomen dat - bewust of onbewust - wordt meegewerkt aan criminele praktijken.”
De gedachte is dat dit soort actiedagen aan die doelstelling moeten bijdragen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.