‘Beeldvorming illegaliteit bouw onterecht’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) wil op korte termijn een overleg met de overheid naar aanleiding van de controles op de bouwplaatsen. Onterecht is een beeld ontstaan dat alle aannemers ‘goed gedijen met illegale praktijken’.
AAV is niet tegen de controles, maar protesteert tegen de manier waarop die worden uitgevoerd. De vereniging vindt dat ook moet worden gekeken naar het belang van de bouwbedrijven. De aannemers hebben te maken met opdrachtgevers die continuïteit van de werkzaamheden eisen en een afronding van hun projecten volgens afspraak. In een spoedoverleg met betrokken partijen moet een oplossing worden gevonden om te voorkomen dat een bezoek van het multidisciplinaire team ten koste gaat van de productie en de werkgelegenheid.
In een persbericht stelt de vereniging juist ‘faliekant tegen oneerlijke concurrentie’ te zijn. Maar de controles van het multidisciplinaire team met medewerkers van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en het Korps Politie Curaçao (KPC), hebben veel aandacht in de media gekregen. De beeldvorming van alom heersende illegaliteit in de bouwsector, strookt niet met de werkelijkheid, benadrukt de AAV. De leden van de aannemersvereniging zijn in ieder geval gehouden aan de regels van het huisreglement. Die zijn heel duidelijk wat betreft ‘het afdragen van belastingen, sociale premies en veiligheid’, benadrukt executive director Raymond Jamanika. Onterecht lijkt het nu alsof iedere aannemer ervoor kiest om zich niet aan de wet te houden en om werknemers zonder papieren in dienst te nemen. Jamanika: ,,Wij hebben niet voor niets een bouwagenda opgesteld en die altijd gedeeld met de overheid.”
De negatieve aandacht komt op een moment dat de bouwbedrijven op het eiland in zwaar weer verkeren en laat daarom een extra ‘bittere nasmaak achter’. De sector heeft al jaren te kampen met ‘vergrijzing, gebrek aan projecten en een stagnerende economie’. ,,De leden van de AAV trachten met man en macht het hoofd boven water te houden na twee jaar rode cijfers, prijsstijgingen binnen de keten, logistieke perikelen en economische stilstand.” Bovendien hebben veel bouwvakkers het eiland verlaten.
Vorige week ontstond er commotie op het eiland na controles van een disciplinair team bij Sandals. Een van de aannemers die meewerkt aan de bouw van het luxe resort bij Santa Barbara, Rudolph van Ravensteijn van Bouw.Partners Curaçao (BP), uitte in de zaterdageditie van het Antilliaans Dagblad al zijn ongenoegen over de manier waarop die controles plaatsvinden. ,,Het team racet onaangekondigd het terrein op, alsof iedereen een crimineel is”, zei Van Ravensteijn. ,,Alle driehonderd medewerkers die voor verschillende aannemers werken, werden onder een afdak gezet, alsof zij verdachten waren.” Uiteindelijk werden zeventien buitenlandse mannen aangehouden en bleken er daarvan vijf geen documenten te hebben. De bouwwerkzaamheden lagen een halve dag stil. De BP-directeur denkt dat de hele exercitie veel rustiger kan verlopen en minder overlast bezorgt voor werknemers en bouwbedrijven, als gebruik wordt gemaakt van de lijst met namen en ID-nummers van de aannemers.