Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Land Curaçao heeft in de maand januari 2022 nagenoeg break-even gedraaid. Dat wil zeggen: de overheidsuitgaven worden nagenoeg gedekt door de (gerealiseerde) inkomsten.

SVBDat blijkt uit de Liquiditeitsprognose 2022 (Direct Method Cashflow), die het Antilliaans Dagblad na verzoeken daartoe ontving van het Kabinet van de minister van Financiën.
Door het vrijwel quitte draaien van de overheid neemt de liquiditeitspositie van het Land ook nauwelijks af, waardoor per eind januari afgerond 252 miljoen gulden in kas zat (rekening houdend met in totaal 911 miljoen aan liquiditeitssteun in de vorm van renteloze leningen ontvangen van Nederland). Dat neemt naar verwachting de komende maanden wel gestaag af; conform de jongste projectie tot circa 75 miljoen eind dit jaar.
Alles is echter afhankelijk van de realisatie, want in werkelijkheid viel januari gunstiger uit dan waar vooraf rekening mee was gehouden; in plaats van bijna 6,5 miljoen meer aan cashuitgaven dan ontvangsten (‘forecast’), bedroeg het uiteindelijke tekort 1,2 miljoen (‘actual’).
Overigens worden de liquiditeiten op de rekening van het Criminaliteitsfonds niet meegeteld in de cashpositie van het Land; het betreft 20,8 miljoen per eind januari 2022.
De totale gerealiseerde uitgaven in de eerste maand van het jaar kwamen uit op 197,7 miljoen (gerekend was op 210,3 miljoen aan uitgaven). Daartegenover staat 196,5 miljoen aan totale ontvangsten (de prognose ging uit van 203,9 miljoen).
Er werd dubbel zoveel besteed aan (reguliere) crediteuren, namelijk 26,9 miljoen (actual) tegen 12,6 miljoen (forecast). Maar aan subsidies & overdrachten (24,7 miljoen) en aan SOAW-onderstandstrekkers (2,8 miljoen) werd juist fors minder uitgegeven.
De SVB-Landsbijdrage was met 23,4 miljoen lager dan vooraf ingeschat en ook aan ambtelijke personeelskosten (44,3 miljoen) werd in januari iets minder uitbetaald. Aan het Noodfonds Covid-19 heeft de zittende regering-Pisas geen kosten meer. Wel werd 8,2 miljoen afgelost aan leningen, een bedrag van 1,2 miljoen aan inhaalaflossing pensioenfonds APC en 1,9 miljoen aan aflossingsinterest obligatieleningen. Er werd in januari nauwelijks tot niets geïnvesteerd.
Aan de inkomstenkant van januari 2022 is te zien dat de omzetbelasting nu de grootste opbrengstenpost is met 49 miljoen gerealiseerd (tegenover 45 miljoen prognose). De loonbelasting scoort met 39 miljoen wel lager (42,3 miljoen prognose).
Winstbelasting realiseert 5 miljoen, nagenoeg conform inschatting. De onroerendezaakbelasting (ozb) levert met 5,6 miljoen ruim het dubbele op van de projectie. De douane brengt 15,6 miljoen in het overheidslaadje (17,4 miljoen bedroeg de prognose).
En aan sociale premies werd 64,3 miljoen ontvangen en direct doorgesluisd; een stuk minder dan de 76,1 miljoen die vooraf was gecalculeerd. De ‘overige ontvangsten’ (4,3 miljoen) en ook aan ‘license fee’ van de Centrale Bank CBCS (5,1 miljoen) werd fors meer binnengehaald dan geprojecteerd.
Al met al levert dat over de maand januari een gunstig beeld op voor de overheidsfinanciën die nagenoeg in evenwicht zijn. Natuurlijk volgen nog elf maanden voor het hele jaar 2022. En zoals de forecast nu is, zullen er zeker maanden zijn met aanzienlijke tekorten, die van invloed zijn op de cashflow ofwel liquiditeitspositie van het Land. Tot en met september 2022 zit er volgens deze projectie ruim 100 miljoen in kas, vanaf oktober wordt dat 87 miljoen en 75 miljoen met de jaarwisseling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.