Bespreking Casha met minister Silvania over illegale verhuur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) wil in de strijd tegen verhuurders van vakantiehuizen en -appartementen samenwerken met de diverse boekingssites, zoals Airbnb, Booking.com, Micazu en Tripadvisor om de afdracht van de wettelijk verplichte omzetbelasting op voeren.

verhuurDat meldt Casha (Curaçao Apartments & Small Hotels Association) in verband met een ontmoeting met de minister van Financiën en vertegenwoordigers van de fiscus. ,,Volgens SBAB is er een groot aantal illegale verhuuradressen bekend bij de Belastingdienst, die door diverse processen en samenwerking met andere instanties in kaart worden gebracht; deze krijgen prioriteit bij de opsporing en controle.”
Begin dit jaar trok Casha luid aan de bel: ‘Illegaliteit viert hoogtij; Casha: Enorme groep verhuurders die regels aan laars lappen’, kopte het Antilliaans Dagblad op de voorpagina.
Afgelopen week heeft een delegatie van de belangenvereniging van ondernemers in de toeristische sector een gesprek gehad met de minister Javier Silvania (MFK) van Financiën. Aanleiding was de publicatie in januari over de toenemende illegaliteit op het gebied van verhuur van accommodaties, maar óók van duikscholen, autoverhuur, taxi- en tourbedrijven.
,,Casha spreekt hierin zijn zorgen uit over het gemak waarmee dit mogelijk lijkt. Wij pleiten voor een ‘level playing field’; een gelijk speelveld voor iedereen”, aldus de organisatie. Tijdens dit gesprek waren tevens vertegenwoordigers aanwezig van SBAB en van de Curaçao Tourist Board (CTB).
,,De minister geeft aan zich bewust te zijn van de illegale activiteiten en de dienst doet er alles aan om dit te voorkomen. Volgend jaar moet er in de begroting rekening mee worden gehouden om bijvoorbeeld zo snel mogelijk extra mankracht in te zetten, waarbij als eerste de illegale accommodatieverhuur wordt aangepakt”, doet Casha verslag van het onderhoud met de bewindsman.
Per 1 januari 2016 is de logeergastenbelasting Curaçao, ook bekend als de roomtax of kamerbelasting, vervangen door de reguliere omzetbelasting (ob). Vanaf dat moment wordt de logeerbelasting niet langer geïnd, maar wordt de prijs voor verhuur verhoogd met het ob-tarief. Dus wordt er enkel een ob van 7 procent geheven op korte verblijven in hotels, privéappartementen, villa’s en timeshare-opties. Waar voorheen de logeerbelasting Curaçao door CTB werd geïnd, wordt ob verwerkt door de Belastingdienst.
Ook van de autoverhuur en duikscholen is volgens Casha ‘bekend dat er op grote schaal illegaal wordt gehandeld’; deze sectoren zullen eveneens op veel meer controle kunnen rekenen. Zo concludeert de belangenorganisatie na de ontmoeting met de overheidsdelegatie.
De minister is zich ervan bewust dat er gebrek is aan informatievoorziening over de regels van verhuur. Dat geldt zowel voor verhuurders op Curaçao als voor verhuurders in het buitenland. Hij denkt erover om deze informatie op een website te plaatsen, aldus Casha.
Casha vindt het belangrijk dat eventuele kopers van een huis bestemd voor de verhuur ‘adequaat geïnformeerd worden over de rechten en plichten van investeren in onroerend goed op Curaçao’.
,,Verhuurders op Curaçao zouden door middel van social media, de krant en tv-spotjes op de hoogte gehouden moeten worden van de regels omtrent verhuur.” Het is immers heel belangrijk dat iedereen die een economische activiteit uitoefent weet waar en hoe ze hieraan aan kunnen voldoen. ,,Als het speelveld gelijk is voor iedereen en iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we Curaçao laten groeien.”
Naast degenen die keurig netjes volgens de regels verhuren, is er volgens Casha een ‘enorme groep verhuurders’ die alles aan hun laars lappen en ‘keihard lachend’ hun tweede huis, een bijgebouw of schuurtje aan toeristen verhuren zonder bij te dragen aan de lokale economie. Zo beklaagde Cash zich begin januari.
Een van de belangrijke speerpunten van de belangenvereniging is ‘level playing field’, een term die ook minister Silvania gebruikte en waarnaar deze krant eerder al onderzoek deed. Een gelijk speelveld ofwel gelijke concurrentie voor alle deelnemers. Daarvan is echter geen sprake, meent Casha.
,,Er worden volgens de makelaars meer dan ooit tweede huizen verkocht aan buitenlanders met de bedoeling deze te verhuren. Ze nemen vaak niet de moeite om zich te registreren, ook omdat ze niet geïnformeerd worden over de rechten en de plichten als verhuurder. Het huis wordt vanuit het buitenland verhuurt, de inkomsten komen binnen op een buitenlandse bankrekening en geen haan die ernaar kraait.”

Explosie van illegaal accommodatieaanbod
,,Property management maakt gouden tijden mee. De beheermaatschappij is meestal geregistreerd, maar de eigenaren van de huizen niet. De beheermaatschappij betaalt vaak wel belasting, maar de eigenaren van de woningen niet. Soms beheert een beheermaatschappij meer dan honderd huizen. Wijken staan vol met villa’s voor de verhuur, zowel op Bándabou als Bándariba en in de stad, je struikelt over het aanbod van de te huren accommodaties.”
Casha zei eerder dat er op Facebook een ‘explosie is van accommodatieaanbod in de illegale sfeer’. ,,Veel aanbieders van accommodaties verhuren zonder de wettelijk verplichte omzetbelasting af te dragen en zonder dat er aangifte wordt gedaan van de inkomsten.”
De ‘illegale verhuurder’ voelt zich volgens de branchevereniging onaantastbaar, ‘want in de afgelopen vijftien jaar is er geen zichtbare actie geweest om dit enorme probleem aan te pakken’. ,,De regering controleert niet en handhaaft nauwelijks.”
Het is zelfs erger, stelde Casha begin dit jaar. ,,Bij de SBAB weten ze niet waar ze beginnen moeten en controleren ze ondernemers die wél keurig geregistreerd zijn in plaats van deze misstanden aan te pakken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.