Op zelfde manier als in Nederland NVAO

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Momenteel zijn van de 26 opleidingen die de University of Curaçao (UoC) aanbiedt 22 geaccrediteerd, ofwel positief beoordeeld.


uocAldus rector magnificus Francis de Lanoy desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,De resterende programma’s moeten nog worden gevisiteerd of het kan ook zijn dat de UoC gekozen heeft om deze programma’s af te bouwen, waardoor ze niet opnieuw opgaan voor een visitatie bij de NVAO.” Dit staat voor Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.
,,Kwaliteit is een ‘ongoing’ proces van verbetering middels de PDCA-cyclus (Plan Do Check Act, red). Als onderdeel daarvan dient een programma geëvalueerd te worden en het kan zijn dat op basis hiervan helemaal gereviseerd moet worden. Sommige programma's van de UoC zitten ook in deze fase.”
De Lannoy reageert hiermee op vragen van deze krant, omdat er berichten rondgaan als zou UoC de accreditatie hebben verloren. De informatie over het verliezen van de accreditatie van de UoC is ‘fake news’, zegt de rector met grote klem. Hij is wel blij dat de redactie de universiteit hierover benadert en niet zomaar publiceert (wat deze krant overigens nooit zou doen).
Over het algemeen zijn er twee mogelijkheden voor accreditatie, licht De Lanoy toe: instellingsaccreditatie en programma-accreditatie. In de Verenigde Staten en de regio is het vaker ‘instellingsaccreditatie’ waar de opleidingen het over hebben. In Nederland en Vlaanderen biedt de NVAO nog een derde optie: dat is de zogeheten Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK).
,,Indien een instelling voor het hoger onderwijs een positief resultaat behaalt bij ITK, dan hoeven haar opleidingen een beperkte opleidingsaccreditatie te doen. De NVAO doet dit tegenwoordig steeds meer in Nederland. Nederland kent nog geen instellingsaccreditatie, de ontwikkelingen daartoe zijn nog in de bespreekronde bij alle stakeholders. Op Curaçao zijn we nog niet zover.”
In het geval van de UoC is gekozen voor programma-accreditatie door de NVAO, vervolgt de rector-magnificus. Dit houdt in dat de NVAO of een door hen toegewezen organisatie met een panel komt om de kwaliteit van de opleiding op internationale normen te toetsen en een rapport hiervan opstelt, en aan het NVAO-bestuur aanbiedt voor verdere behandelen.
Het NVAO-bestuur spreekt dan een oordeel uit. Dit kan zijn: positief, positief onder voorwaarden, of negatief. In het laatste geval is het programma niet positief beoordeeld, dus niet geaccrediteerd.
De Lanoy: ,,Of UoC-programma’s wel of niet geaccrediteerd zijn alsmede de geldigheid van de accreditatie kan door iedereen worden geverifieerd met een bezoek aan de NVAO-website. De accreditatie van programma’s van alle instellingen staan hierop vermeld. De programma’s die zich in de afbouwfase bevinden, zijn wel geaccrediteerd maar niet meer op de NVAO-website opgenomen.”
De rector magnificus: ,,Ik kan u informeren dat, gelet op de trends op dit gebied, men ook in Nederland richting instellingsaccreditatie gaat. De UoC heeft besloten deze richting in te slaan door in 2024 een ITK te ondergaan en we hopen deze positief af te ronden.”
De hoogste functionaris van de UoC legt nog het volgende uit: ,,Wij kunnen vanwege juridische redenen de term accreditatie alsnog niet gebruiken, omdat deze tot Nederland en België beperkt is. Bovendien kennen we deze term ook (nog) niet in onze onderwijswetgeving voor het hoger onderwijs. Vandaar dat we het hebben over ‘positieve beoordeling’, wat volledig hetzelfde betekent als ‘geaccrediteerd zijn’. Het is dus puur een juridische kwestie, maar wij worden op dezelfde manier met dezelfde normen door de NVAO beoordeeld, net als programma’s in Nederland.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.