Buurland Venezuela kan bij Russische oorlog betrokken raken
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kwamen de eerste reacties van oppositiepartij PAR en de buitenparlementaire partij PIN op de Russische aanval in Oekraïne, nu roeren ook MAN, PNP en TpK zich. De meesten verwerpen expliciet de invasie. Maar ook zijn er zorgen over de geopolitieke ontwikkelingen.
Rennox Calmes van Trabou pa Kòrsou (TpK) vindt dat premier Gilmar Pisas (van de grootste regeringspartij MFK) namens het Land Curaçao aan de wereld moet laten weten dat Curaçao een eiland van vrede is. Volgens TpK brengt Nederland Curaçao in de problemen als het gaat om de relatie met buurland Venezuela.
,,De wereld moet weten dat Nederland niet Curaçao is”, of zoals het in het Papiaments door TpK wordt gesteld: ,,Nos no ta nan” (Wij zijn niet hen). ,,Nederland weet niet hoe Rusland reageert op het militair bijstaan van Oekraïne door Nederland. In een uitzending van de Britse omroep BBC stelt Rusland duidelijk dat wie zich ermee bemoeit de consequenties daarvan, ‘zoals nooit eerder ondervonden’, zal ondervinden. We moeten dus wereldwijd laten weten dat wij een eiland van vrede zijn en ons niet bemoeien met het conflict tussen Rusland en Oekraïne.”
Waar Calmes zich zorgen over maakt is dat de verhouding tussen Nederland en de Caribische eilanden internationaal niet goed begrepen wordt - gedacht wordt dat alle eilanden vallen onder Nederland of Nederlands zijn - en dat het handelen van Den Haag ernstige gevolgen kan hebben voor Curaçao. Venezuela (lees: president Nicolás Maduro, red.) heeft een goede band met Poetin van Rusland, stelt hij vast.
,,Ex-premier Eugene Rhuggenaath heeft destijds Juan Guaidó als president van Venezuela erkend. Tot de dag van vandaag is Maduro de president. Met de erkenning van Guaidó heeft Curaçao een positie ingenomen als bondgenoot van de Verenigde Staten. Daarmee hebben we Venezuela laten vallen, waardoor de relatie is verslechterd. Ook de VS heeft ons in de steek gelaten waar het gaat om de olie-industrie”, aldus de geopolitieke schets van eenmansfractie TpK.
PAR en PIN wezen met name op de sociaaleconomische gevolgen, vooral met betrekking tot olie en gas, en het toerisme. PAR wil antwoorden van Pisas in de Staten; of er al contact is geweest met Buitenlandse Zaken, met Nederland, en of er instructies zijn gekregen en wat de rol in dezen is van de Gevolmachtigde minister.
Het steekt Calmes, schrijft hij, dat Oekraïne door Nederland (militair) wordt geholpen zonder enige eis daartegenover te stellen, maar dat Nederland dat met de (financiële) steun aan Curaçao in verband met het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) wél doet.
De regeringsfractie PNP verwijst, bij monde van Statenlid Gwendell Mercelina, ook naar de dreigementen van Rusland aan ‘degenen die zich met het land bemoeien’ en de rol van Nederland in dezen. Hij wil in de Staten antwoord krijgen van Pisas op de volgende vragen: ,,Is de militaire dreiging van Rusland in Oekraïne een risico voor de burgers van Curaçao? Welke consequenties heeft deze oorlog voor de Caribische landen binnen het Koninkrijk? Wordt hier een geopolitieke analyse van gemaakt? Zijn er Caribische Nederlanders aanwezig in een van de landen die met elkaar in oorlog zijn? Is er zicht op de sociaaleconomische impact van het conflict? Hoe worden de risico’s voor Curaçao ingeschat, gezien onze geografische ligging? Zijn wij voldoende voorbereid op de (negatieve sociaaleconomische) effecten? Zijn we voorbereid op cyberaanvallen? Is er een mogelijkheid dat wij ook vertegenwoordigd kunnen zijn in de ‘Raad Buitenlandse Zaken’ of andere commissies in Nederland die de ontwikkelingen in de gaten houden? En hoe solidair moeten we zijn met Nederland en bijdragen aan de hulp die aan Oekraïne wordt geboden?”
De MAN beschrijft dat internationale verdragen door Rusland geschonden worden in Oekraïne. ,,Vanuit de sociaaldemocratische ideologie van de partij wordt de aanval van Rusland verworpen en zijn wij solidair met de bevolking van Oekraïne. We doen een beroep op de bevolking van Rusland om te eisen dat er in vrede geleefd wordt met buurland Oekraïne en op de regering van Rusland om alle militaire activiteiten te staken”, aldus MAN.
Maduro bekrachtigt ‘stevige steun’ Poetin
De Venezolaanse president Nicolás Maduro sprak in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn ‘stevige steun’ uit voor de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, aldus het Kremlin. Zo bericht onder meer de Duitse omroep Deutsche Welle.
Maduro sprak zijn krachtige steun uit voor de belangrijkste acties van Rusland, veroordeelde de destabiliserende activiteiten van de Verenigde Staten en de Navo en benadrukte het belang van het bestrijden van de campagne van leugens en desinformatie die door westerse landen is gelanceerd, aldus een verklaring van het Kremlin. Het contact tussen beide presidenten was op ‘initiatief van Venezolaanse zijde’.
Volgens de verklaring uit Moskou bespraken beide leiders ook kwesties van bilaterale strategische associatie en de uitvoering van gezamenlijke projecten en kwamen overeen om de contacten op verschillende niveaus voort te zetten, concludeert het communiqué.
Maduro sprak vorige week ‘al zijn steun’ uit aan zijn Russische ambtgenoot Poetin. Dat deed hij tijdens een nationale rede die op tv werd uitgezonden. En nog vóór de invasie in Oekraïne, verklaarde Maduro ‘het pad van krachtige militaire samenwerking’ met Rusland te ratificeren. ,,We gaan alle voorbereidings-, training- en samenwerkingsplannen uitbreiden met een militaire macht in de wereld als Rusland”, zei de Venezolaanse leider vanuit het presidentiële paleis Miraflores.