Vandaag gesprek commandant en premier

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De vissers op Curaçao lopen op geen enkele manier gevaar en er zijn geen incidenten bekend bij ons.”

DefensievissersZo luidt het antwoord van Defensie Caribisch gebied op vragen van het Antilliaans Dagblad naar aanleiding van de protesten van sommige vissers en hun klacht dat zij gevaar lopen als er op dat moment schietoefeningen op land zijn bij Wacao. Wat doet Defensie aan communicatie hierover? is ook een de vragen.
,,Defensie communiceert het overzicht van de data van schietoefeningen iedere maand op de website www.czmcarib.nl. De vissers worden hierover ook via meerdere kanalen geïnformeerd”, verklaart de stafofficier Communicatie Defensie in het Caribisch gebied tevens woordvoerder Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied desgevraagd.
De persvoorlichter zegt verder hierover: ,,Om onze veiligheidstaken in het Caribisch gebied uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat we blijven oefenen. Daar hoort ook bij dat we met echte munitie moeten schieten tijdens oefeningen. Op schietterrein Wacawa (zoals Wacao ook wordt genoemd, red.) heeft Defensie die mogelijkheid om dat veilig te doen, voor mens en milieu. Wij houden ons aan de lokale regelgeving van het Land Curaçao en doen ons uiterste best om negatieve gevolgen voor het milieu te voorkomen.” De woordvoerder zegt dit mede naar aanleiding van het verwijt van de protesterende groep vissers dat de zee en het gebied ter plaatse vervuild zouden zijn.
,,Op het moment dat een schietoefening gevolgen heeft voor het direct aangrenzende zeegebied, neemt Defensie maatregelen om de lokale gemeenschap te beschermen. Er kan dan plaatselijk en tijdelijk niet gevist worden, voor de veiligheid van onder anderen de vissers.”
Tijdens schietoefeningen vuren de militairen ‘richting zee’, beaamt de stafofficier Communicatie. ,,Deze schietrichting naar ‘zee’ is vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk. Het zeegebied fungeert als het ware als veiligheidssector. Andere schietrichtingen zijn zo goed als niet mogelijk, gezien deze een onacceptabel risico betekenen voor omliggende (bewoonde) gebieden.” Aldus de uitleg.
Wat betreft de gebruikte kogels heeft Defensie hierover eerder onderzoek laten uitvoeren in Nederland bij een schietbaan die vergelijkbaar is met Wacawa. De woordvoerder: ,,Geconcludeerd kon worden voor de locatie Wacawa dat de belasting van het mariene milieu - de zee - door munitie-gerelateerde stoffen marginaal is. Het is dan ook niet te verwachten dat deze stoffen aanleiding kunnen zijn voor negatieve effecten op het aquatisch ecosysteem. Verder houden we in overleg met Carmabi rekening met het milieu.”
Carmabi is een deels door de overheid gesubsidieerde (overheids)stichting en staat voor Caribbean Research and Management of Biodiversity foundation. In de top zit ook een bestuurslid dat zelf visser is en van visverkoop afhankelijk is om in zijn levensonderhoud te voorzien.

‘Behoud Wacawa prioriteit’
,,Wat Defensie betreft blijft het behouden van een schietterrein een prioriteit en zullen wij Wacawa blijven gebruiken”, vervolgt de communicatiemedewerker. ,,Met alle omstanders en belanghebbenden zijn wij welwillend om mee te denken aan oplossingen om de vissers tegemoet te komen.”
Vanmiddag heeft Brigadegeneraal der mariniers Frank Boots, Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, een afspraak met minister-president Gilmar Pisas (MFK) en 1 maart met de voorzitter van KUP.
KUP is de vereniging van productiecoöperaties, namelijk de Federashon Kooperativanan Uní di Produkshon. De vissers hebben zich verenigd in KUP en hielden afgelopen week een protestactie op het Fortplein waar de regering is gevestigd.
KUP hield eerder al een bijeenkomst bij Playa Piskadó te Westpunt en daarvoor werd gedreigd met het doen van aangifte omdat de militairen op het terrein bij Wacao zouden trainen en schieten zonder de vereiste vergunningen. De groep vissers wordt aangevoerd door ex-militair Marlon Regales. Deze week trad Lutson Lucas op als voorman.
Nadat hij hun verhaal had aangehoord beloofde premier Pisas te spreken met de Defensietop op Curaçao om na te gaan wat er eventueel anders mogelijk is en vooral hoe de communicatie kan worden verbeterd.
Opvallend was dat zijn partijgenoot Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK), die als volksvertegenwoordiger werd benaderd door de protesterende vissers, hen adviseerde om zich te melden en verhaal te halen bij de Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.