Taxichauffeurs verrast door ‘bubbelbeleid’ cruiseschip

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De passagiers van cruiseschip Aida Perla hebben gisteren urenlang moeten wachten op hun vooraf geboekte tour over het eiland. Taxichauffeurs hadden de uitgang van de megapier geblokkeerd omdat zij niet op de hoogte waren gebracht van het bubbelbeleid van de maatschappij.

F01Commotie megapier 11.300 van de 1.400 cruisepassagiers hadden vooraf een rondrit bij een lokaal touringcarbedrijf geboekt en betaald. Het merendeel had daartoe besloten vanwege het beleid van het cruiseschip om alleen mensen van boord te laten waarvan bekend is met wie zij waar naartoe gaan. Mocht iemand besmet raken dan is de rest van de bubbel snel te traceren. De 100 overige passagiers mochten aanvankelijk niet van boord. Dit in verband met de vele coronabesmettingen op Curaçao.

Dat werd allemaal pas duidelijk nadat de taxichauffeurs op de vroege zondagochtend, zoals gebruikelijk, hun voertuig voor de ingang van de megapier hadden geparkeerd, met het idee die dag wat geld te verdienen met een rondritje over het eiland. Daarvan bleek dus geen sprake, tot grote woede van de aanwezige chauffeurs, die daarop besloten de uitrit van de megapier te blokkeren.

Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) wist tegen 13.30 uur de gemoederen tot bedaren te brengen en gaf direct toe dat er sprake was van een gebrek aan communicatie. Zo was te zien in een liverapportage van Direct Media op Facebook. Volgens Cijntje is havenautoriteit Curaçao Ports Authority (CPA) normaal gesproken op de hoogte van het covidbeleid van een cruisemaatschappij, maar had de kapitein van dit schip pas na aankomst besloten tot het strenge bubbel-systeem. ,,Zij hebben de spelregels na aankomst veranderd. Dat kan niet”, zei Cijntje, met naast hem CPA-directeur Humberto de Castro, tegen de aanwezige taxichauffeurs. ,,De communicatie moet vanaf nu echt veel beter. Dit zal niet nog eens gebeuren. Daar zal CPA zorg voor dragen.”

Cijntje stak deels de hand in eigen boezem. ,,Van onze kant moeten we beter communiceren. Maar dat betekent ook dat er respect moet zijn voor de mensen die ons eiland bezoeken.” Want de MEO-minister weet ook dat de actie van de taxichauffeurs geen goed signaal is naar de buitenwereld ‘voor een klein eiland dat van toerisme afhankelijk is’.

Hij vraagt zich wel af of het systeem met prepaidboekingen het beste is voor Curaçao. ,,We moeten dit beter regelen, maar daarvoor moet ik wel de ruimte krijgen.” Na de toezeggingen van Cijntje dat de resterende honderd passagiers toch van boord mochten voor een bezoekje aan het stadscentrum of een ritje met een taxi, maakten de chauffeurs plaats en konden de touringcars de weg op.

Eerder blokkeerden enkele tientallen taxichauffeurs de entree van de megapier door voor de poort te gaan zitten. Zij zongen samen het volkslied in afwachting van de minister. Taxichauffeuse Jeannaief Pietersz zegt tegen verslaggevers dat zij die ochtend bij aankomst werd verrast met de boodschap dat er geen ritjes inzaten. ,,Ik ben hier voor niets naartoe gereden op de zondagochtend om te horen te krijgen dat het te maken heeft met de coronabesmettingen. Terwijl wij praktisch allemaal gevaccineerd zijn en iedere dag onze temperatuur opnemen om naar binnen te mogen bij de megapier.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.