Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche

Van onze redactie
Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland is 80 procent daaraan gerelateerd. Maar juist mensen die veel ervaring hebben, durven een baan in een hotel of restaurant niet meer aan.

personeelstekortDat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). De meest recente cijfers uit december laten zien dat er meer dan 300 vacatures zijn. Het gaat om banen voor medewerkers in de schoonmaak, front office-managers tot aan sous-chefs en elektriciens. ,,Een breed scala aan banen”, zegt Chata-directeur Maria-Helena Seferina-Rojas in gesprek met mediapartner Caribisch Netwerk.
Maar er is nog een probleem: een deel van de mensen die ervaring hebben in de restaurant- en hotelwereld, is naar het buitenland vertrokken. Om het tekort op te lossen, wil Chata zo snel mogelijk een grootschalig trainingstraject opzetten voor werkzoekenden.
In het eerste coronacrisisjaar 2020 verloren zo’n 9.000 mensen in de horecabranche hun baan door de pandemie. ,,Organisaties moesten soms afscheid nemen van de helft van hun personeelsbestand of zelfs meer. Toen het toerisme in juni vorig jaar aantrok en in sommige maanden zelfs beter presteerde dan pre-Covid-19 waren er direct arbeidskrachten nodig voor de dienstverlening aan gasten”, zegt de Chata-directeur.
Vóór de coronapandemie verdienden zo’n 18.000 mensen hun brood in de horecasector. Nu zijn er nog meer arbeidskrachten nodig, omdat er nieuwe hotelaccommodaties opengaan, zoals Sandals Royal Resort te Santa Barbara en Courtyard Marriott in Otrobanda. ,,In 2022 groeit het aantal hotelkamers op het eiland met dertig procent. Per hotelkamer heb je 1,5 fte (full time equivalent) nodig”, becijfert Seferina-Rojas.
Op het eiland is al te merken wat het tekort aan personeel doet: verschillende restaurants hebben hun openingstijden noodgedwongen moeten aanpassen, schrijft verslaggever Nelly Rosa. Ook het onlangs geopende Zoetry Hotel kan niet alle kamers verhuren vanwege het personeelstekort. ,,Ondernemers die willen uitbreiden wachten met hun plannen tot ze de vacatures gevuld hebben, om de kwaliteit van dienstverlening zo hoog mogelijk te houden.”
Uit onderzoek onder hotels blijkt dat een deel van de voormalige werknemers iets anders is gaan doen. ,,Ze vinden het eng om weer in dezelfde sector te werken”, ziet Seferina-Rojas. ,,De onzekerheid dat ze bij een nieuwe lockdown opnieuw hun baan kwijt kunnen raken, speelt daarin mee. Ook is een groep van het eiland weggegaan. Slechts een deel van het personeel dat zijn baan was verloren, is weer aan de slag gegaan. Vandaar dat het tekort zo groot is.”
Tegen medewerkers die bang zijn dat ze bij een volgende lockdown opeens op straat staan, zegt Seferina-Rojas om ‘naar het herstel van de sector te kijken’. ,,Er is geen enkele sector waar zoveel werk is. Het herstel is zelfs veel sterker dan we durfden te dromen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die liever thuis willen zitten dan aan het werk.”
Door de uitbraak van de pandemie moest Chata het traject ‘Kla pa Turismo’ (Klaar voor Toerisme) in 2020 vroegtijdig afbreken. Driehonderd werkzoekenden zouden een training volgen tot keuken-assistent, bedienend personeel, assistent-beveiliging en schoonmaakmedewerker.
Met de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) wil Chata opnieuw een grootschalig trainingstraject opzetten. Werkzoekenden en langdurige werklozen worden in een korte tijd opgeleid om in de hospitality-industrie aan de slag te gaan. Ook horecavakbond Horecaf heeft plannen voor een trainingsprogramma.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.