‘Op basis van beeldmateriaal’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kustwacht gaat op basis van foto’s, video’s en notities de booteigenaren die zondag bij Fuik de coronaregels hebben overtreden alsnog op de bon laten slingeren. Zij zullen via het Openbaar Ministerie (OM) een proces-verbaal ontvangen.

feestgangersVolgens kustwacht-woordvoerder Shalick Clement is dat mogelijk op basis van de geldende covidverordening. ,,In ieder geval is het verbod op samenscholing met meer dan vier mensen overtreden”, zegt Clement. ,,Bovendien werd geen gehoor gegeven aan de instructies van een autoriteit.” Clement vindt de manier waarop volwassenen zich zondag hebben gedragen teleurstellend. ,,Men heeft misbruik gemaakt van de ruimte die is gegeven.” Dat toeristen zich hebben laten meeslepen, is tot daaraantoe maar eigenaren van charterboten hadden beter moeten weten. Clement: ,,Zij hebben voor commercieel gewin gekozen en niet voor de gezondheid van anderen.”
De kustwacht zag dat de situatie bij Fuik begin van de middag uit de hand liep. Boten meerden massaal aan en mensen stonden bovenop elkaar in het water en op de wal en dansten op harde muziek. Zo werden zeker drie van de voorzorgsmaatregelen genegeerd: twee meter afstand van elkaar houden, met maximaal vier mensen in de openbare ruimte en het verbod om te dansen op harde muziek. Clement: ,,We hebben er twee patrouilles naartoe gestuurd, maar er werd gedronken, de mensen luisterden niet meer. Het was niet verantwoord voor onze mensen om zich in die groep te begeven.” Maar de Fuik-feestgangers komen er niet zomaar mee weg. De kustwacht doet er alles aan om in ieder geval de eigenaren van de boten in beeld te krijgen via het registratiesysteem met de C-nummers. Via het OM zullen processen-verbaal worden opgemaakt en boetes worden uitgeschreven. Die strategie zal vanaf nu consequent worden doorgevoerd. Daarnaast zal duidelijker worden gecommuniceerd dat de coronamaatregelen ook op zee gelden. De kustwacht heeft gevraagd om aan te mogen schuiven bij de persconferenties om de bevolking hierover te kunnen informeren.
Dat de zaak op 9 januari zo escaleerde, lag niet in de verwachting. De week daarvoor waren er ook al wat meer mensen op zee vanwege de vakantieperiode. ,,Maar toen werden onze instructies wel opgevolgd wanneer we optraden tegen samenscholingen. Boten gingen dan uit elkaar. Dat verliep allemaal goed”, zegt Clement.
In het weekeinde liep het ook uit de hand bij uitgaansgelegenheid Zanzibar in Jan Thiel. Daar waren zondag te veel mensen, stonden de tafeltjes te dicht op elkaar en droeg het merendeel van het personeel geen mondkapje. De zaak werd gesloten na een bezoek van het multidisciplinaire team. Ronny Cornelis, hoofd inspectie bij het ministerie van Economische Ontwikkeling, zegt dat er boetes zijn uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. Eigenaar Bert Evers werd in de boeien geslagen en gearresteerd omdat hij ‘niet meewerkte met de controle en zich onbeschoft gedroeg’. ,,Op die manier heeft hij de autoriteiten verhinderd hun werk te doen”, aldus Cornelis.
Ook tijdens de fever-incidenten in het eerste weekeinde van 2022 heeft de politie niet direct opgetreden, maar zou de daders achteraf opsporen door beeldmateriaal te bekijken. Dat onderzoek loopt nog, zegt Jules Ilario, tijdelijk waarnemend hoofd van het Korps Politie Curaçao (KPC) desgevraagd. ,,Er zijn nog geen aanhoudingen verricht en nog geen motoren in beslag genomen.” Ilario zegt dat KPC in overleg is met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) over ‘duurzame maatregelen om feveren tegen te gaan’. Ilario: ,,We denken bijvoorbeeld aan aanpassing van het wegdek en de infrastructuur op de fever hotspots.” Binnen KPC onderzoekt een student operationeel leiderschap welke barrières ervoor kunnen zorgen dat feveren wordt ontmoedigd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.