‘Bijna 200 medewerkers CMC thuis’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft vanaf vandaag alle electieve operaties gecanceld. Het gaat om planbare, niet-urgente ingrepen. Dat is nodig om de overige zorg in het ziekenhuis te kunnen garanderen.

ZorgAcute en essentiële operaties gaan wel gewoon door, evenals de consulten bij de polikliniek en andere behandelingen in het ziekenhuis. CMC zal met alle patiënten van wie de operatie niet doorgaat contact opnemen.
Terwijl het aantal patiënten met Covid-19 de afgelopen weken langzaam maar zeker is toegenomen, zit een steeds groter deel van de medewerkers thuis. In een persbericht laat het CMC weten dat er bijna 200 personeelsleden zijn die of zelf besmet zijn door het coronavirus, of in quarantaine zitten als nauw contact van iemand met covid of om andere redenen ao zijn. Met het uitstellen van de planbare operaties is er wat druk van de ketel en ‘kan verantwoorde zorg geleverd worden aan alle patiënten in het ziekenhuis’. Zodra er ‘weer voldoende medewerkers beschikbaar zijn en de personeelsbezetting zich stabiliseert’, zullen de electieve operaties weer worden ingepland en doorgaan.
CMC-directeur Gilbert Martina heeft desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad laten weten dat er op vrijdag 7 januari ‘130 medewerkers zijn die nog een actieve besmetting hebben en dus niet inzetbaar zijn’. Daarnaast zijn er nog eens vijftig personeelsleden in quarantaine als ‘close contact’ van iemand die positief is getest op Covid-19. ,,Dit legt een enorme druk op de zorgcapaciteit”, zegt Martina. ,,Sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 hebben van de 1.231 fte’s (fulltime medewerkers) er 463 covid gehad.” Wat betreft vaccinaties is het ziekenhuis ‘een weerspiegeling van de samenleving’: 75 procent van het personeel heeft zich laten vaccineren en ongeveer 45 procent heeft de boosterprik gekregen.
Zoals deze krant eerder berichtte krijgt het CMC hulp van twaalf extra ic-verpleegkundigen. Die komen via de Amerikaanse uitzendorganisatie AMI naar Curaçao. Ziekenhuisdirecteur Martina vindt het ‘een goede ontwikkeling’ dat het aantal opnames als gevolg van een besmetting met de omikronvariant ‘tot nu toe meevalt’. ,,Dat is wat je wereldwijd ook ziet.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.