• Twaalf extra ic-verpleegkundigen via AMI

  •  Martina: In augustus al aan de bel getrokken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) krijgt hulp van twaalf extra intensive care verpleegkundigen uit het buitenland. Die komen via de Amerikaanse uitzendorganisatie AMI naar Curaçao.

CMC1Het ziekenhuis heeft gisteren akkoord gekregen om twaalf ic-verpleegkundigen in te vliegen, zegt CMC-directeur Gilbert Martina. Daarnaast zijn er nog 24 AMI-zorgverleners in het ziekenhuis werkzaam. Het tekort aan gespecialiseerd personeel is de belangrijkste reden waarom het ziekenhuis met 28 covid-patiënten, van wie acht op de intensive care (ic), aan de limiet van de zorgcapaciteit zit. Martina en medisch-directeur Ingemar Merkies dringen onveranderd aan op strengere maatregelen. Want twaalf verplegers is net voldoende om drie ic-patiënten extra te kunnen verzorgen. In het ziekenhuis zijn nu twee ic’s voor covid-patiënten ingericht en één voor non-covid patiënten. ,,De meetlat om te bepalen in hoeverre de economie open kan blijven, moet de zorgcapaciteit zijn”, zegt Merkies.
Dat de CMC-directie te laat aan de bel zou hebben getrokken, zoals premier Gilmar Pisas (MFK) maandag in een persconferentie zei, is niet juist. Want de kritieke personeelssituatie, was al in augustus vorig jaar bekend vanaf het moment dat het aantal besmettingen toenam. ,,We hebben toen direct aangegeven dat het personeel een bottleneck is en dat we geen geld hadden om dat probleem op te lossen”, zegt Martina. ,,De regering heeft daarop ook 1,9 miljoen gulden beschikbaar gesteld, waarvan meer dan 1,2 miljoen is betaald.” Dan volgt ruim voor de kerstdagen via epidemioloog Izzy Gerstenbluth van het crisisteam ook nog eens het verzoek om een gesprek met premier Pisas in verband met de nijpende situatie. Die meeting heeft nooit plaatsgevonden.
In de eerdere golf van besmettingen vorig jaar lagen er op 6 april 131 patiënten met Covid-19 in het CMC, van wie 41 op de ic. Wat is er anders dan in april, waardoor de limiet nu is bereikt met acht van de 28 covid-patiënten op de ic? Het aanbod van ondersteunend zorgpersoneel, zegt Martina en zet de cijfers op een rijtje. Op 6 april hielpen er 137 verpleegkundigen en artsen uit het buitenland, 87 via AMI en de anderen via Nederland (TMI, Healthz en Exra Handen in de Zorg). Nu moet het CMC het doen met die 24 AMI-zorgverleners die er al waren en de twaalf die nog moeten komen. ,,Apparatuur is geen issue”, zegt Martina. ,,Net zoals in april hebben we ruim voldoende beademingsapparaten om veertig tot vijftig patiënten te beademen. Maar zo veel ic-personeel hebben we niet om de zorg te kunnen verlenen.”
De druk op de zorg is extra groot, omdat het ziekteverzuim onder het personeel is toegenomen en medewerkers zelf besmet zijn. Het ziekteverzuim was eind december ruim vijf procent en er waren gisteren 82 ziekenhuismedewerkers besmet. ,,Op 6 april waren er 36 besmettingen onder het personeel”, zegt directeur Martina ter vergelijking. ,,Dat laat ook nog eens zien hoe veel besmettelijker de omikronvariant is dan de delta-variant die in april domineerde.”
Medisch-directeur Ingemar Merkies wees er in de editie van 29 december in deze krant op dat veel zorgverleners aan het eind van hun Latijn zijn en noemde oververmoeidheid en traumatische ervaringen met het overlijden van patiënten. Dan al heeft ‘in alle stilte cohortering plaatsgevonden met een covid-ic en een non-covid ic’.
In de persconferentie maandag zei premier Gilmar Pisas (MFK) tot voor kort geen indicatie gehad te hebben dat het ziekenhuis onvoldoende capaciteit had. ,,Het CMC heeft vijftien tot twintig zorgmedewerkers nodig”, zei Pisas. ,,Nadat we op de hoogte zijn gebracht, hebben we direct actie ondernomen. We hebben Nederland benaderd.” Daarnaast wordt hulp gezocht bij de zorginstellingen op het eiland. Volgens de Curaçaose premier gaan vijftien stagiaires van verpleegopleiding IFE het ziekenhuis bijstaan en ook enkele derde- en vierdejaarsstudenten. Maar dat lijkt geen reële oplossing. Martina: ,,Niet alle verpleegkundigen en leerlingen kunnen zomaar in de ‘acute as’ werken van spoedeisende hulp, ic en ok. We hebben gespecialiseerd personeel nodig voor zeer complexe zorg.”
Een en ander is aanleiding voor PAR-Statenlid Ana Maria Pauletta om duidelijkheid te vragen aan minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Pauletta wil onder andere weten sinds wanneer de GMN-minister op de hoogte is van de personeelsproblemen in het ziekenhuis, wanneer zij voor het laats contact heeft gehad met het CMC en of er een Plan-B is in het geval niet voldoende personeel gevonden wordt in het buitenland of bij IFE.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.