Gerstenbluth: Ga er maar vanuit dat omikronvariant er al is
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee dagen op rij een verdubbeling van het aantal coronabesmettingen, een reproductiegetal dat omhoog kruipt tot boven de één en dat in dé feestmaand van het jaar. Nog geen reden voor extra maatregelen, maar wel voor een ernstige waarschuwing naar de bevolking.
Tijdens een buitengewone persconferentie hebben premier Gilmar Pisas (MFK) en epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren een dringend beroep gedaan op de inwoners van Curaçao om juist nu de maatregelen en coronaregels serieus te nemen en zich te laten vaccineren of een afspraak te maken voor een boosterprik. Want rond de feestdagen zijn er niet alleen veel toeristen op het eiland, maar ook familie en vrienden die bij mensen thuis logeren. Die komen veelal uit Nederland waar de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus voor een dramatische toename van het aantal besmettingen heeft gezorgd. In Engeland heeft deze nieuwe mutatie de deltavariant al helemaal weggedrukt. Gerstenbluth zegt dat in de monsters van de testen die naar het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn gestuurd de nieuwe variant nog niet is aangetroffen, maar die zijn van enkele weken geleden. ,,Nu er een stijging van de coronacijfers is te zien op Curaçao, kunnen we er bijna zeker van zijn dat de omikronvariant op het eiland is”, denkt Gerstenbluth. ,,Het is slechts een kwestie van tijd. Daarom moeten we nu voorzichtig zijn.”
Het crisisteam is in verband met een mogelijke nieuwe golf van besmettingen op Curaçao bij elkaar gekomen voor een ‘vergadering met een spoedeisend karakter’. Beslissingen over nieuwe maatregelen zijn nog niet genomen. Premier Pisas zegt dat zijn regering volledig vertrouwt op de deskundigheid van de leden van het team. ,,Tot nu toe hebben we door gecontroleerde risico’s te nemen, weten te voorkomen dat de situatie uit de hand liep. We moeten ons bewust zijn van wat omikron in het buitenland teweeg heeft gebracht en ons goed voorbereiden.”
Dat betekent de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen: afstand houden, hygiëne, mondkapje dragen en ventileren als je met veel mensen in een afgesloten ruimte zit. Maar vooral blijft het devies: vaccineren. Een eerste of tweede prik, voor wie die nog niet heeft gehad, en een boosterprik voor allereerst zestigplussers en medewerkers in de zorg. Die booster, door Pisas omschreven als een energiedrankje om de werking van het vaccin weer op te krikken, wordt toegediend aan mensen die drie maanden geleden de laatste dosis van het vaccin hebben gekregen en dus niet zes maanden zoals eerder werd aangekondigd.
Gerstenbluth wijst erop dat het aantal nieuwe besmettingen per dag de afgelopen week langzaam maar zeker is opgelopen, van onder de tien, naar rond de vijftien, twintig en de afgelopen twee dagen dus naar 41 woensdag en 37 gisteren. Ook het reproductiegetal, ook wel r-waarde, is gestegen tot boven de één. Dat betekent dat iedere besmette persoon het virus gemiddeld op één andere persoon overdraagt en het aantal besmettingen toeneemt. Of die trend zo blijft moet blijken uit de cijfers over een langere periode.