Directeur Faneyte corrigeert informatie regering aan Staten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft vorig jaar wel degelijk de kortingsmaatregel van 12,5 procent doorgevoerd.

soabDat laat directeur Raymond Faneyte weten in reactie op een artikel in het Antilliaans Dagblad van gisteren. In verband met de berichtgeving baseert deze krant zich op officiële informatie van de regering-Pisas aan de Staten, door het parlement op 3 december jongstleden ontvangen. Daarin wordt uitvoerig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de 12,5 procent inkorting bij de verschillende aan de overheid gelieerde entiteiten.
,,Soab heeft als overheidsaccountantsbureau een voorbeeldfunctie, reden waardoor Soab op 25 juni 2020 aan de toenmalige minister van Financiën, de heer Kenneth Gijsbertha, heeft aangegeven de 12,5 procent kortingsmaatregel te zullen doorvoeren”, verklaart Faneyte.
Dit heeft Soab middels een brief van 25 juni 2020 aan de toenmalige bewindsman aangegeven. Als ‘bewijs’ stuurt de directeur de brief ‘Inkorting op arbeidsvoorwaarden alle medewerkers Soab met 12,5%’ naar de redactie. De brief is getekend door de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur (RvB) Geomaly Martes en de voorzitter van de raad van toezicht (RvT) Dorothy Romero-Sprockel.
,,Ondanks dat er een wettelijke basis ontbreekt voor deze kortingsmaatregel, heeft Soab de toenmalige instructie van de minister van Financiën opgevolgd uit solidariteit met de gemeenschap”, vervolgt Faneyte, de huidige directeur. ,,Dit wordt dan ook als zodanig in onze brief van 25 juni 2020 aan de toenmalige minister van Financiën aangegeven.”
In het regeringsdocument aan het parlement staat bij het deel over Soab: ,,Het is Soab niet duidelijk op basis van welke wettelijke regeling de overheid de voorgenomen maatregel om in te korten op de arbeidsvoorwaarden wenst op te leggen.”
Ook in het recente stuk aan de Staten wordt gesteld dat Soab ‘solidair wenst te zijn met de gemeenschap’. En: ,,De voorstellen zijn reeds gepresenteerd aan het personeel van Soab en (het bestuur, red.) dient nog met het personeel overeenstemming te bereiken over de voornoemde maatregelen.”
Die zin komt overeen met wat Martes en Romero-Sprockel in juni 2020 schreven en wat dus ruim een jaar later wordt overgenomen en herhaald door de regering. Volgens directeur Faneyte is de inkorting intussen allang doorgevoerd. Dat is gebeurd door opschorting vakantie-uitkering (8%); opschorten faciliteit avbz-premie (1,5%); opschorten faciliteit bvz-premie (1,15%); inkorten verlofuren met 38,48 uren ofwel circa 5 verlofdagen (1,85%). Bij elkaar 12,5 procent, aldus de overheidsaccountants.
De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) had vorig jaar - als voorwaarde voor de toekenning van de tweede tranche van liquiditeitssteun aan Curaçao - de eis gesteld van een verlaging van 12,5 procent op het totale pakket arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers in de (semi-)publieke sector, inclusief overheidsbedrijven en publiek gefinancierde stichtingen en instellingen, die voor minimaal 50 procent betaald worden vanuit de Landsbegroting. De verlaging zou gelden vanaf 1 juli 2020. Daarop heeft de ministerraad van toen nog het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN) de verschillende entiteiten geïnstrueerd om hier gevolg aan te geven voor de periode tot en met 30 juni 2021.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.