CPS: Geen lokale tariefsverhogingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Over de hele wereld zorgt de chaos in het containervervoer voor opstoppingen in de havens en prijsstijgingen van het internationale goederenvervoer. Maar op Curaçao heeft Curaçao Port Services (CPS) de vrachtafhandeling tot nu toe onder controle.

F03CPS logisitiek containers,,De lokale tarieven zijn onveranderd”, zegt een woordvoerder van de CPS-directie. ,,De haven functioneert goed. De afhandeling gebeurt op tijd.” Curaçao draagt wat dat betreft niet bij aan de wereldwijde prijsexplosie van het vrachtvervoer. Maar de onrustige vervoersmarkt zorgt ook op het eiland voor grote logistieke uitdagingen. Van een ‘normale flow’ van containers is geen sprake. Een afnemer die gewend is twee, drie keer per maand lading geleverd te krijgen, ontvangt nu maanden niets en dan opeens misschien wel tien containers tegelijk. ,,Zo’n bedrijf heeft vaak geen plek en onvoldoende personeel om dat allemaal op te slaan”, zegt de CPS-woordvoerder. CPS komt in de problemen als, door de beperkte magazijnruimte, lading op het terrein bij de haven blijft staan. ,,Dat betekent dat wij de onderstellen niet of later terugkrijgen.”
De situatie is nu nog beheersbaar, maar zorgt er al wel voor dat ondernemers ongeduldig worden en naar alternatieve oplossingen zoeken om hun goederen in ieder geval snel in huis te krijgen als die eenmaal op het eiland zijn aangekomen. ,,We zien veel meer gekoelde lading dan normaal”, zegt de woordvoerder. ,,Dergelijke lading heeft prioriteit bij de afhandeling.”
In een persconferentie wees minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) er donderdag op dat Curaçao voor ‘praktisch honderd procent afhankelijk is van de import van goederen’ en daarom extra wordt beïnvloed door de internationale ontwikkelingen. De MEO-minister schetst een domino-effect dat ervoor heeft gezorgd dat de vervoerskosten van containers wereldwijd zijn gestegen met 42 tot 482 procent. ,,Dat heeft ook op Curaçao geleid tot drastische prijsstijgingen, niet alleen in de supermarkten maar ook in andere sectoren”, zei Cijntje donderdag.
De lockdown-maatregelen in verschillende landen na de uitbraak van het coronavirus waren de aanjager voor de huidige schaarste van grondstoffen en exportproducten. Dat terwijl de vraag naar goederen in importerende landen juist extreem groot is. Spin-off is een totale verstoring van het containervervoer over zee. Wereldwijd is er een tekort aan schepen, containers en containerruimte. Doordat vrachtschepen niet meer rechtstreeks naar Curaçao komen, maar bijvoorbeeld via Jamaica, Panama en Cartagena, hebben Curaçaose ondernemers te maken met extra hoge vervoerskosten en lange wachttijden. Want schepen zijn ook nog regelmatig overbeladen, waardoor vertragingen ontstaan in de havens die zij aandoen.
Een Curaçaose ondernemer bevestigt het door de minister en CPS geschetste beeld. Zijn onderneming heeft te maken met vervoersprijzen die ‘meer dan verdubbeld zijn en voor vracht uit China zelfs vijf keer de prijs van voor de covid-pandemie’. Die prijsexplosie, ‘de logistiek van goederenvervoer die wereldwijd op z’n kop staat’ en te weinig schepen zorgt ervoor dat ‘onze aanvoer van grondstoffen de laatste weken erg onregelmatig is’. Begin vorige week waren er juist weer ‘te veel grondstoffen onderweg’, waardoor het bedrijf ‘vanaf midden december een cashflow probleem heeft’.
MEO-minister Cijntje heeft aangekondigd dat inspecteurs van zijn ministerie vaker zullen controleren in supermarkten en andere zaken. MEO zal dan onder andere nagaan of prijsstijgingen werkelijk gebaseerd zijn op de hogere kosten van import.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.