Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Cola Debrot-prijs is zaterdag uitgereikt aan Philip ‘Fifi’ Rademaker voor zijn prestaties op literatuurgebied. Zijn gedichten vallen op door het beeldende en bloemrijke gebruik van het Papiaments.
De prestigieuze cultuurprijs wordt sinds 1968 elk jaar uitgereikt aan een specifieke categorie en dit jaar is dat literatuur. De voordracht is gedaan door de Cultuurraad van Curaçao.
Rademaker publiceerde behalve poëzie ook verschillende essays en korte verhalen. In 2000 verscheen Bos di Buriku (Ezelgebalk), een bundel met 37 gedichten die in 2008 opnieuw werd uitgegeven in een speciale editie voor het voortgezet onderwijs op Curaçao. In 2006 maakte hij samen met Sinaya Wolfert het fotoboek Otrabanda, a timeless poem of Curaçao. Behalve dichter is Rademaker ook acteur, voordrachtskunstenaar, regisseur en schilder.
De uitreiking van de Cola Debrot-prijs is doorgaans op de geboortedag van Debrot, 4 mei. Vanwege de Covid-19-maatregelen en de lockdown is de prijsuitreiking uitgesteld tot afgelopen zaterdag. De feestelijke ceremonie werd bij Landhuis Savonet gehouden. Premier Gilmar 'Pik' Pisas en minister van Cultuur Sithree 'Cey' van Heydoorn (beiden MFK) waren hierbij aanwezig.
De Cola Debrot-prijs bestaat uit een gouden speld in de vorm van de Laraha-bloem, een oorkonde en een geldbedrag.
Cola Debrot is een Antilliaanse schrijver, arts, diplomaat en filosoof, die wordt beschouwd als de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur. Hij is medeoprichter van het tijdschrift Criterium. Debrot is de auteur van een klein oeuvre. Zijn eerste novelle Mijn zuster de negerin is tevens zijn bekendste titel. De voornaamste verdienste van Debrot is, naast zijn eigen literaire werk het verspreiden van de Antilliaanse cultuur en literatuur.