In opdracht ministerraad voor zoektocht operator raffinaderij
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een nieuwe, wellicht ultieme poging een nieuwe operator te vinden voor de raffinaderij zetten overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de ministerraad (als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van RdK) hun geld en hoop nu in op ‘headhunting’.
Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), die tevens tijdelijk Economische Ontwikkeling in haar portefeuille heeft, geeft aan dat het kabinet-Pisas afgelopen vrijdag een besluit had willen nemen een headhunter in te zetten op de opdracht een geschikte exploitant - met de beschikking over voldoende ruwe olie en veel kapitaal - voor de Isla-raffinaderij te zoeken.
Dit is nodig, zo motiveert zij bij Radio Curom/Z86, omdat Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) blijkbaar niet in staat is gebleken te leveren. Corc was eerder na een intensieve selectieprocedure uitgekozen als ‘preferred partner’. De Braziliaanse partner van Corc gaf echter niet thuis, waarna de lokale vennootschap op zoek ging naar alternatieven.
Gezien de uitspraken van Larmonie-Cecilia lijkt het erop dat Corc hierin nog niet is geslaagd. Uiteindelijk heeft de ministerraad nog geen beslissing genomen omdat vrijdag de kwestie van het voorstel van Rijkswet Coho en de besluitvorming erover in de koninkrijksregering meer tijd in beslag nam dan verwacht. Maar, aldus de PNP-bewindsvrouw, de bedoeling is wel alsnog formeel in te stemmen met headhunting.
,,RdK wil de regels van headhunting eerst vastleggen”, zegt RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,Daarvoor wil RdK een ‘headhunting protocol’ voorstellen. Dat gebeurt binnenkort.” Dan worden leden benoemd voor een stuurgroep die het proces moeten begeleiden. ,,Dit zal naar verwachting volgende week rond zijn.”
Het is onduidelijk wat in dit verband ‘headhunting’ inhoudt en ook waarin deze zoektocht naar een operator verschilt met de eerdere selectieprocedure(s) waarvoor RdK onder meer de internationale specialist IHS Markit inschakelde. Het lijkt nu een uiterste poging om de exploitatie van de voormalige Shell-raffinaderij in het hart van het Schottegat mogelijk te maken.
Per 31 december 2019 liep het leasecontract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA ten einde, nadat deze een paar jaar daarvoor ten tijde van het kabinet-Whiteman niet was verlengd. Toen was het zoeken naar een strategische partner en/of exploitant al volop in gang gezet. Premier Ben Whiteman (PS) was zelf met Guangdong Zherong Energy uit China op de proppen gekomen, maar die bleek volstrekt niet te (kunnen) voldoen.
Later was er een bijna-akkoord met Motiva (Aramco), maar door duistere praktijken van de toenmalige RdK-top haakte deze veelbelovende kandidaat af. Daarop volgde Klesch Group als preferred bidder, maar gooide vooral de coronacrisis - waarbij in 2020 de wereldolieproductie en raffinage in het gedrang kwamen - roet in het eten. Tot slot was er begin 2021 Corc.
Het voormalige Isla-personeel werd vanaf 2020 lange tijd overgenomen en uitbetaald door RdK-dochterbedrijf CRU (Curaçao Refinery Utilities), maar per eind september volgt afvloeiing van de resterende werknemers met uitbetaling van nog twee maanden salaris; tot en met november dus.