Van onze correspondent
Den Haag - Curaçao heeft ‘in voldoende mate voldaan’ aan de voorwaarden die Nederland stelde voor het tweede deel van de zesde tranche liquiditeitssteun.
Enkele dagen voor de cruciale Rijksministerraad (RMR) van vrijdag 3 september over de aanvaarding van het voorstel van consensusrijkswet Coho, schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer dat hij in overleg met minister-president Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft besloten het resterende bedrag (92,5 miljoen gulden, red.) toe te kennen.
In juni besloot de RMR de zesde tranche in twee delen aan Curaçao beschikbaar te stellen, omdat nog niet aan alle voorwaarden was voldaan. Van het totaalbedrag van 168 miljoen gulden werd daarom in eerste instantie op 15 juli slechts 75,5 miljoen overgemaakt (Knops schrijft per abuis dat het 72,5 miljoen betreft, red.). De RMR machtigde Knops om over de toekenning te beslissen in overleg met Rutte en Hoekstra zonder eerst een nieuw RMR-besluit af te wachten.
De regering van Curaçao heeft op 31 juli een besluit genomen over een maatregelenpakket om het zogeheten Schommelfonds van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2022 en 2023 in evenwicht te brengen zonder de Landsbijdrage te verhogen, aldus de Nederlandse bewindsman. Dat was de eerste voorwaarde waar nog aan moest worden voldaan.
Toch is Knops daarmee nog niet helemaal tevreden, omdat volgens het College financieel toezicht (Cft) ‘de hardheid van het pakket op dit moment nog niet te beoordelen is’. Curaçao moet daarom een plan van aanpak vaststellen en ter goedkeuring voorleggen aan de Tijdelijke Werkorganisatie, die in aanloop naar de inwerkingtreding van de Rijkswet Coho door Nederland binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is ingesteld.
De verdere voorwaarden betroffen het vaststellen van de Uitvoeringsagenda voor de periode 15 augustus tot en met 30 september 2021 met daarin afspraken over maatregelen om de verliezen bij het ziekenhuis CMC te minimaliseren en plannen van aanpak voor de nieuwe Belastingdienst en de hervorming van het fiscale stelsel. Daarbij zijn geen problemen geconstateerd.
De Tweede Kamer heeft al op 8 juli de begrotingswijziging goedgekeurd. Wegens het spoedeisende belang wordt een stemming in de Eerste Kamer niet afgewacht. Voorkomen moet worden dat de Curaçaose overheid niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, schrijft Knops. De uitbetaling van onder andere (ambtenaren)salarissen en uitkeringen zou in gevaar komen. De lening wordt daarom zo snel mogelijk overgemaakt.