‘Op heterdaad betrapt door X-team’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het X-team heeft voorkomen dat een terrein van de overheid bij Sint Joris in gebruik werd genomen voor landbouw zonder dat daarvoor een vergunning was afgegeven. Een brutale vorm van landjepik.
Volgens Owen de Windt, inspecteur handhaving bij Domeinbeheer, gebeurt het de laatste tijd vaker dat mensen proberen een terrein van de overheid in te pikken, ook op andere plekken dan in de omgeving van de Sint Jorisbaai. ,,Dan wordt geprobeerd daarna alsnog een vergunning te krijgen. Deze praktijken willen we stoppen”, aldus De Windt.
Het betreffende terrein bij Sint Joris heeft in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) grotendeels de bestemming ‘conserveringsgebied’. De grond was al schoongemaakt en deels in gebruik genomen voor het telen van groentes. De overtreders hadden op ‘hun landje’ een schuurtje gebouwd van twee bij twee meter. ,,We hebben de daders op heterdaad betrapt tijdens een reguliere controle van het X-team”, zegt De Windt. ,,Alleen in dat geval kunnen we een sanctie opleggen.” De opstal is verwijderd. De twee Haïtiaanse hoofddaders hebben elk een boete gekregen van 2.500 gulden. Bovendien zijn zij strafbaar omdat eerder al een waarschuwingsbord van de overheid werd verwijderd.
Dat bord staat er nu opnieuw, met een duidelijke boodschap van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). ‘Propiedat di Gobièrnu’, eigendom van de overheid, is in grote letters te lezen. En dan in drie talen (Papiaments, Nederlands en Engels): Verboden toegang. Stop illegale activiteiten’. ,,Aan degene die activiteiten verricht op dit terrein. U bent zonder recht of titel activiteiten aan het uitvoeren op dit terrein en handelt daarmee in strijd met het eigendomsrecht van het Land. U wordt gesommeerd om onmiddellijk deze activiteiten te staken en gestaakt te houden, alsook onmiddellijk doch uiterlijk binnen vijf dagen dit perceel te ontruimen.”
Het X-team is sinds maart 2018 actief en belast met preventie, handhaving, opsporing en berechting van milieuvervuilers. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om het aanpakken van illegale vuilstortplaatsen. In het team zijn verschillende overheidsdiensten vertegenwoordigd. Medewerkers van de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMM) en VVRP, van Selikor, Domeinbeheer, Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) en van het Korps Politie Curaçao (KPC) gaan mee de straat op en achter de schermen is er de steun van onder andere het Openbaar Ministerie (OM) en Wetgeving Juridische Zaken (WJZ).