Rechter beveelt afbreken opstallen
Silvia Rubio Galano: Vernietiging van kapitaal
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De appartementen, studio’s en andere opstallen van Limestone Holiday Resort moeten, op bevel van de rechter, worden afgebroken. In het vonnis van 27 juli krijgen de eigenaren twee maanden de tijd om het terrein aan het Spaanse Water vrij te maken.
Daarmee komt een einde aan een slepend conflict tussen de eigenaren van de opstallen (de erfgenamen van Roel Jungslager en Silvia Rubio Galano) en de Stichting Johannes Bosco die de voormalige Plantage Brakkeput Ariba, waarop het terrein zich bevindt, in eigendom heeft. In hoger beroep oordeelt de rechter dat Jungslager ‘in strijd met de voorschriften is blijven bouwen, uitbreiden en exploiteren en daardoor tientallen jaren lang nagenoeg gratis voor woon- en bedrijfsdoeleinden gebruik heeft kunnen maken van een kavel op een A-locatie’. ,,Uit de overgelegde correspondentie tussen partijen blijkt niet dat Jungslager bereid was om de huur te verhogen tot een niveau dat paste bij het gebruik dat hij van het perceel maakte”, concludeert het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in het vonnis. De stichting was ook niet gehouden aan een ‘door Jungslager zelf redelijk geacht aanbod tot verkoop’.
Jungslager c.s. (de erfgenamen en Rubio Galano) worden veroordeeld om de opstallen binnen zestig dagen te verwijderen. Is dat uiterlijk 27 september niet gebeurd, dan geldt een dwangsom van 1.000 gulden per dag tot maximaal 100.000 gulden. Daarnaast moet een enorme vergoeding worden betaald aan de stichting, in verband met misgelopen huurinkomsten, onder andere 57.000 gulden per jaar voor de jaren 2013 tot en met 2020 en 4.750 per maand vanaf januari dit jaar tot het moment dat ‘het gehuurde is ontruimd’. En dan zijn er nog de proceskosten van de zaak in eerste aanleg, in principaal hoger beroep en in incidenteel hoger beroep, bij elkaar grofweg bijna 70.000 gulden.
Dat geld heeft zij niet, zegt Silvia Rubio Galano die met haar kind woont in het resort. Het voelt als een steek in haar hart, dat het complex tegen de grond moet. ,,We hebben er veel geld en energie in gestoken. Het is een kleine, mooie locatie waar vooral veel lokale mensen komen logeren.” Dat alles moet worden afgebroken is ‘pure kapitaalvernietiging’. Rubio Galano hoopt dat de stichting barmhartig is en haar de kans geeft het resort te verkopen. ,,Dat is een meer humane oplossing en dan kan ik de schulden aflossen.” Zij blijft vechten om het resort te behouden. ,,We gaan in cassatie.”
David Serphos, directeur van de Stichting Johannes Bosco, wil om privacyredenen niet al te veel zeggen over de kwestie. ,,Het vonnis is duidelijk”, zegt Serphos. ,,De stichting bestaat al 75 jaar en ons doel is de huurinkomsten zo goed mogelijk te besteden aan kansarme bevolkingsgroepen. Wij zijn géén commerciële instelling. De kavels op Brakkeput Ariba vormen onze enige bron van inkomsten. Die moeten we goed beschermen. Op het moment dat sprake is van misbruik, kunnen we dan ook niet anders dan daar tegen optreden.”