Ontbinding arbeidscontracten eind september
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.
Dat zegt RdK-directeur Marcelino de Lannoy. De 514 CRU-medewerkers - voormalig personeel van Refineria Isla/PdVSA, tijdelijk overgenomen door de overheids-nv CRU - met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, hadden tot en met woensdag 28 juli de tijd om hun handtekening te zetten onder de vaststellingsovereenkomst van RdK. Dat werd hen vorige week woensdag meegedeeld via een interne memo.
Gisteren bleek dat het voltallig personeel eieren voor zijn geld heeft gekozen en akkoord gaat met het aanbod. Zij krijgen op 30 september, de dag dat hun arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, een tegemoetkoming van twee maanden salaris. Heel wat meer dan de twee weken die wettelijk is voorgeschreven, schrijft RdK-directeur De Lannoy al in de memo van 21 juli.
Daarin lezen de medewerkers ook dat voor wie niet tekent een ontslagaanvraag zal worden ingediend bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Zo’n verzoek is niet meer nodig, nu alle CRU-medewerkers akkoord zijn gegaan.
Dezelfde dag dat de interne memo werd rondgestuurd, 21 juli, ging er een persbericht uit, waarin bekendgemaakt werd dat CRU eind september definitief de deuren sluit. De RdK-dochter draait al meer dan achttien maanden met dieprode cijfers. Het is niet langer verantwoord de enorme verliezen te financieren, luidt de boodschap. Bovendien is er nog ‘geen zicht op een exploitant die het personeel overneemt’. Met het ontslag van het CRU-personeel zal alleen aan personeelskosten al zo’n drie miljoen gulden per maand worden bespaard.
De hoop is nog altijd dat voor eind september een definitieve overeenkomst kan worden getekend met het lokale private bedrijf Corc (Curaçao Oil Refinery Complex). Corc bezit zelf geen geld en olie en is daarvoor afhankelijk van (buitenlandse) partners. De lokale bv zou nog niet overtuigend hebben kunnen aantonen dat er voldoende fondsen zijn om de raffinaderij op te starten. Daarnaast zijn nog niet alle vergunning afgegeven, zoals een milieuvergunning.
Afgelopen week gaf de Corc-directie op eigen verzoek een presentatie aan de Raad van Ministers. Drie bewindslieden waren daarbij aanwezig: premier Gilmar Pisas, minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (beiden MFK) en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en tevens tijdelijk belast met Economische Ontwikkeling. Corc wil ook een ontmoeting met de Staten.