Lokale ondernemersgroepen blazen hotel nieuw leven in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een combinatie van lokale ondernemersgroepen heeft het onroerend goed van Kura Hulanda Otrobanda gekocht. kurahulandaZij streven ernaar het hotel open te houden en zullen onderwijl investeren in upgrading van het unieke complex met 85 kamers en suites.
De curator in het faillissement van nv Hotel Kura Hulanda, Arend de Winter, bevestigt de getekende koopovereenkomst; die is aan de rechter-commissaris voorgelegd voor groen licht. ,,Maar het ziet er goed uit”, zegt de curator, die mede namens de hypotheekhouders spreekt.
De combinatie wordt gevormd door drie groepen van lokale ondernemers: de groep van de voormalige eigenaren van Wet ’n Wild en tegenwoordig van Bonita; de Zanzibar-groep; en de Infotrans/IT Group. De laatste is de initiator en trekker van deze aankoop, waarmee er een oplossing komt voor een markant deel van de binnenstad. Alle drie de groepen beschikken over jarenlange kennis en ervaring in de hospitality en het zakendoen en genieten een goede reputatie.
In december 2018 werd het faillissement uitgesproken van Hotel Kura Hulanda (HKH) en Hotel Kura Hulanda Westpunt (HKHW), de eigenaars/rechthebbenden van de meeste terreinen en gebouwen van de resorts in Otrobanda en te Westpunt. De koop nu betreft alléén Otrobanda, zegt de curator, die hoopt dat dit anderen inspireert om hetzelfde te doen met het hotel op Bándabou.
Kura Hulanda werd opgericht door wijlen Jacob Gelt Dekker en zijn Amerikaanse zakenpartner John Padget. De operatie werd en wordt nog uitgevoerd door een derde partij, die daarvoor een managementovereenkomst met de vastgoed-nv’s had/heeft afgesloten. Momenteel is dat nog Karibe Hulanda nv met Jeanette Hooi-Bonet als een van de directeuren.
De curator maakt haar ‘een compliment’, omdat zij het hotel ‘draaiende heeft weten te houden’ in uiterste moeilijke omstandigheden; zeker in het voorbije coronajaar. ,,Er is sprake van achterstallig onderhoud, maar Bonet heeft het toch een levendig geheel weten te houden.”
In de loop der jaren is de eigenaar verschillende leningen aangegaan, voornamelijk om de niet-rendabele operatie te financieren. Doordat de opeenvolgende operators geen positieve resultaten boekten, had de vastgoedvennootschap geen inkomsten om de leningen terug te betalen. Het betreft schulden aan Stichting Economische Ontwikkeling (SEO), ontwikkelingsbank Korpodeko, Girobank en MCB. Vrijwel alle percelen in Otrobanda zijn in zekerheid (hypotheek) overgedragen aan de financiers/zekerheidshouders. Het meeste betreft eigendom met stukjes erfpacht.
Na tweeënhalf jaar is er weer perspectief voor dit bijzondere resort in hartje Willemstad met diverse monumentale gebouwen. De curator merkt ‘een groot enthousiasme bij de groep kopers’ en zegt dat dit ‘prima is voor Curaçao’. ,,Dat de kopers lokale ondernemers zijn, geeft het geheel een goud randje.”
Over de koopsom doet De Winter geen uitspraken. De totale hoogte van de hypotheek bedroeg in het geval van Otrobanda bijna 41 miljoen gulden, met MCB als grootste hypotheekhouder. Er zijn ook schulden aan de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In het geval van Otrobanda van ruim 607.000 gulden. En er zijn nog concurrente crediteuren.
Sinds juni 2018 zaten de vastgoedvennootschappen zonder bestuur. Daardoor konden geen afspraken worden gemaakt met de financiers om tot een verkoop dan wel liquidatie te komen. Hierom en omdat de vastgoed-nv’s de leningen niet konden terugbetalen hadden enkele financiers het faillissement aangevraagd. De verkoop van de resorts had prioriteit voor de curator. Voor Otrobanda is het nu gelukt. ,,De kopers hebben er zin in en dat is goed voor het toerisme.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.