Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose regering versoepelt vanaf vandaag heel voorzichtig de coronamaatregelen. Als de besmettingscijfers stabiel blijven of verder dalen en de vaccinatiebereidheid toeneemt, is er meer mogelijk. Dus gaat de deur wel open, maar op een kiertje.
kierIn de persconferentie gisteren was de rode draad dat de het nog te vroeg is om alle maatregelen overboord te gooien, omdat er geen garantie is dat het veilig kan. Een nieuwe explosie van coronabesmettingen ligt op de loer, want de superbesmettelijke Britse variant van het virus gaat nog altijd rond op het eiland. Vaccineren wordt gezien als de weg terug naar een normaler leven. Tot gisterochtend stonden 78.054 personen geregistreerd voor een vaccinatie. Daarvan hebben er bijna 74.000 een eerste prik gehad en 27.491 ook al de tweede dosis van het vaccin. De vraag is of dat voldoende is. ,,Het is niet zeker of op dit moment genoeg mensen beschermd zijn tegen het virus om helemaal open te gaan”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens de persconferentie. Zowel Gerstenbluth als demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) konden het niet vaak genoeg herhalen: het loslaten van de maatregelen moet weloverwogen gebeuren, op een verantwoorde manier en poko poko, stapje voor stapje. En ja, er is behalve met gezondheidsrisico’s rekening gehouden met sociaaleconomische en psychische gevolgen.
Dus blijft de plachi di dia, na langdurig overleg, tot 19 mei van kracht en mogen mensen ook de komende twee weken uitsluitend de twee dagen van hun kenteken de weg op met de auto. Dus is het de komende autoloze zondagen weer stil op de weg. Dus blijven de stranden verboden terrein, met uitzondering van een paar uurtjes in de vroege ochtend om te zwemmen. ,,De rust op straat en thuis, geeft ruimte voor meer economische activiteiten”, zegt Rhuggenaath.
De avondklok, toke de keda, gaat vanaf vandaag niet om 19.00 uur maar om 21.00 uur in. Dat betekent dat bijvoorbeeld supermarkten en minimarkten tot 20.00 uur open mogen blijven. De kleinhandel, zoals boekwinkels en kledingzaken, mag onder voorwaarden weer klanten binnenlaten (maximaal 5 en maximaal 25 in ruimtes groter dan 250 vierkante meter), evenals bouwmateriaalzaken. Maar bij voorkeur kiezen de zaken voor andere opties: thuis leveren, curbside pickup of click and collect. De versoepelingen zijn vooral goed nieuws voor restaurants met een terras. Daar kan met maximaal vier gasten aan een tafel weer drank en eten geserveerd worden. De tafels moeten twee meter van elkaar af staan en maximaal de helft van de oppervlakte mag gebruikt worden. Andere horecagelegenheden en truk’i pan hebben de mogelijkheid van leveren thuis en afhalen vanuit de auto (curbside pickup). Op zondag mogen restaurants en truk’i pan uitsluitend bestellingen afleveren.
De hoop is dat er snel meer maatregelen losgelaten kunnen worden. In de week van 10 mei zijn er gesprekken met verschillende sectoren over hoe dat zo snel en verantwoordelijk mogelijk zou kunnen. De coronacijfers van de afgelopen week zijn veelbelovend. Het aantal positieve testen is laag en zelfs onder de vijf procent en het aantal actieve gevallen is gedaald van 1.108 vorige week maandag naar 318 gisteren.
Gerstenbluth zegt dat drie indicatoren bepalen of het, vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, verantwoord is om het escalatieplan los te laten: de positivity rate moet onder de tien procent en het liefst onder de vijf procent liggen, de reproductiefactor moet stabiel zijn en onder de 0,7 of lager en het aantal besmettingen moet onder de 25 per dag blijven. Maar die trend moet de komende weken doorzetten.
Gerstenbluth wijst erop dat er nog altijd 52 covidpatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) liggen, van wie er 24 intensieve zorg nodig hebben. ,,Normaal gesproken zijn er acht bedden voor ic-patiënten met de mogelijkheid tot opschalen naar 16.” De capaciteit van de zorg blijft kwetsbaar en met de besmettelijke Britse variant kan het snel misgaan, zoals eerder is gebleken. ,,Tot en met 22 maart waren er op Curaçao 22 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat zijn er nu 111”, illustreert Gerstenbluth de ernst van de afgelopen golf van besmettingen. ,,In een maand hadden we vijf keer zo veel doden dan het hele jaar daarvoor.” Het aantal doden is voor het eerst ook significant hoger dan normaal gesproken in maart en april. Gerstenbluth: ,,Dat gebeurt als je een uitbraak niet kunt controleren.” Maar dat is niet alleen ernstig vanwege de vele slachtoffers, maar ook omdat de reguliere zorg niet door kan gaan en operaties en behandelingen moeten worden uitgesteld om afdelingen en personeel vrij te maken voor de zorg aan patiënten met Covid-19. Vandaar de voorzichtige aanpak. Dat mag niet opnieuw zo uit de hand lopen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.