• Duits: Geen enkel verschil met Pfizer

  • 65.000 extra vaccins op Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft gisteren 65.000 extra vaccins van het merk Moderna ontvangen. Daarmee kan het vaccinatieprogramma in sneltreinvaart doorgaan. Zondag krijgen de laatste mensen een eerste vaccin van Pfizer toegediend.

modernaHuisarts Jerry Semper, medisch coördinator van de vaccinatiecampagne, zei gisteren tijdens een persconferentie dat maandag, mogelijk al zondag, de eerste mensen worden ingeënt met het vaccin van Moderna. Wie al een eerste prik heeft gehad met het Pfizer-vaccin, krijgt gegarandeerd ook de tweede dosis van het merk Pfizer/BioNTech. ,,We weten precies om hoeveel mensen het gaat en hebben die vaccins op voorraad”, zegt Semper.
De extra levering is mogelijk dankzij de helpende hand van Nederland. Sinds 24 februari komen op basis van afspraken binnen het Koninkrijk al elke twee, drie weken 18.720 vaccins van Pfizer naar Curaçao. Nu op Curaçao vol gas moet worden gegeven om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen te vaccineren, moet ook de aanvoer van vaccins een tandje hoger. Semper: ,,Nederland wil helpen en ziet hoe urgent de situatie op het eiland is, maar kan alleen een ander merk leveren.” Dat heeft te maken met het feit dat er wereldwijd, en dus ook in Nederland, schaarste bestaat aan vaccins. Nadat verschillende landen hebben besloten om niet langer gebruik te maken van het AstraZeneca-vaccin, is de vraag naar andere merken nog meer toegenomen.
Behalve in naam verschillen de vaccins van de twee merken nauwelijks, benadrukt Semper die daarbij wordt ondersteund door immunoloog professor Ashley Duits. Beide worden toegediend in twee doses. Duits: ,,Zowel het vaccin van Pfizer als dat van Moderna werkt op basis van een bolletje vet met daarin een genetische code, het mRNA. De werking, de effectiviteit, de bijverschijnselen, het verschilt niet.” Dat is gebleken uit onderzoek, onder andere in de Verenigde Staten waar beide vaccins naast elkaar worden toegediend. ,,Alles wat we hebben gezegd over Pfizer geldt ook voor Moderna”, zegt Duits. Op zich zou iemand die al een injectie met Pfizer heeft gehad dan ook zonder gevolgen een tweede prik van Moderna kunnen krijgen. Maar voor alle zekerheid zijn er Pfizer-vaccins in voorraad gehouden om iedereen ook de tweede dosis met hetzelfde merk te kunnen geven.

Dat er moest worden overgestapt op een ander merk heeft alles te maken met de zorgelijke situatie wat betreft het aantal coronabesmettingen op het eiland en de vele opnames in het ziekenhuis en sterfgevallen van patiënten met Covid-19. Massaal vaccineren wordt gezien als de manier om snel de druk van de ketel te halen en de voorzorgsmaatregelen te kunnen versoepelen. ,,We moeten ontzettend blij zijn dat Nederland bereid is ons op deze manier te helpen, terwijl ze daar zelf met schaarste te maken hebben”, zegt Duits. ,,En we doen het goed op Curaçao, veel beter dan Nederland op dit moment.” In een tabel van verschillende landen wat betreft het deel van de bevolking dat in ieder geval een eerste vaccin heeft gehad, staat Curaçao met een percentage van tussen de 25 en 30 procent net onder de Verenigde Staten met bijna 35 procent. Slechts tien procent van de Nederlanders heeft een eerste prik gekregen.
De focus op Curaçao is erop gericht dat voor eind april alle mensen die dat willen, een eerste dosis van het coronavaccin hebben gekregen. Het streven is om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te bereiken door minimaal 85 procent van de bevolking van achttien jaar en ouder te vaccineren. Professor Duits wil er niet aan denken wat er gebeurt als dat niet lukt. ,,Dan accepteren we dat er een nieuwe uitbraak van het virus komt, met weer een piek, veel ziekenhuisopnames en doden en mogelijk weer een lockdown”, zegt Duits. ,,Kijk maar wat er gebeurt in Brazilië. Veel besmettingen en gigantisch veel doden. Nee, dat is echt het eindstation.”

Tweede prik Pfizer eerder
Nu er meer vaccins beschikbaar zijn en de prikcapaciteit is uitgebreid, kunnen mensen die een eerste dosis van het Pfizer/BioNtech-vaccin hebben gekregen hun tweede afspraak weer binnen drie weken krijgen. Iedereen die een afspraak tussen de vier en zes weken na de eerst prik heeft gekregen, krijgt een nieuwe afspraak. Wie de eerste dosis tussen 3 en 9 april kreeg, krijgt nu een vervolg afspraak tussen 24 en 30 april. Wie een eerste afspraak heeft in de periode van 10 tot 16 april krijgt de tweede dosis van het vaccin tussen 2 en 7 mei toegediend.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.